Przepisy na lasagne i inne zapiekanki

Przepisy na lasagne z dynią, mac’n’cheese i confit bayaldi przedstawił w Dzień Dobry TVN bloger kulinarny i szef kuchni - Michał Kurek

Lasagne z dynią

Składniki:

  • 300g dyni hokkaido
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 płatów lasagne
  • 3 łyżki masła
  • Garść listków szałwii
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 130g ricotty
  • 120g bryndzy
  • 30g parmezanu
  • Mała śmietana 30%
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki bułki tartej

Mac’n’cheese

Składniki:

  • 300g makaronu kolanka
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 30g mąki
  • 350ml mleka
  • 120ml śmietanki 30%
  • 300g sera cheddar
  • Sól i pieprz
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 100g parmezanu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Confit bayaldi

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 pomidory
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 zielona cukinia (pokrojona w cienkie plasterki)
  • 1 żółta cukinia (pokrojona w cienkie plasterki)
  • 1 bakłażan (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 4 podłużne pomidory (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Szczypior
  • Papier do pieczenia
  • Folia spożywcza

Zobacz też:

Autor: Bernadetta Jeleń

podziel się:

Pozostałe wiadomości