Lasagne z dynią
Składniki:
- 300g dyni hokkaido
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 płatów lasagne
- 3 łyżki masła
- Garść listków szałwii
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 130g ricotty
- 120g bryndzy
- 30g parmezanu
- Mała śmietana 30%
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki bułki tartej
Mac’n’cheese
Składniki:
- 300g makaronu kolanka
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- 30g mąki
- 350ml mleka
- 120ml śmietanki 30%
- 300g sera cheddar
- Sól i pieprz
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 100g parmezanu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Confit bayaldi
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 pomidory
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 zielona cukinia (pokrojona w cienkie plasterki)
- 1 żółta cukinia (pokrojona w cienkie plasterki)
- 1 bakłażan (pokrojony w cienkie plasterki)
- 4 podłużne pomidory (pokrojone w cienkie plasterki)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- Szczypior
- Papier do pieczenia
- Folia spożywcza
Zobacz też:
- W kuchni DDTVN same jesienne pyszności
- Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?
- Racuchy z bananami – najlepsze przepisy
Autor: Bernadetta Jeleń
podziel się: