Kaszotto Borowikowe z stekiem wołowym i dressingiem ziołowym
Składniki:
1 opakowanie Kaszotto Borowikowe Winiary
2 steki antrykot (sezonowane)
1 łyżka oleju
60 g masła
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanego oregano
2 łyżki posiekanej mięty
1/2 papryczki chilli
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wlej 800 ml zimnej wody do garnka. Dodaj zawartość obu saszetek Kaszotto Borowikowego Winiary, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min, od czasu do czasu mieszając.
Posiekaj drobno papryczkę chilli (bez pestki) i wymieszaj z resztę ziół w miseczce. Wlej oliwę z oliwek, pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą. Odstaw aby smaki się przegryzły.
Wyjmij steki z lodówki minimum 30-40 min przed smażeniem. Wyłóż z opakowania i odsącz na ręczniku papierowym. Posól po obu stronach. Smaż na rozgrzanej patelni na łyżce oleju około 2 min po obu stronach (medium). Po tym czasie dodaj 40 g masła na patelnię, poczekaj, aż zacznie się pienić a następnie podlewaj steki masłem przez 10-20 sekund. Wyciągnij steki z patelni, przełóż na talerz i odstaw na 1 min aby steki odpoczęły.
Zdejmij garnek z kaszotto z ognia, dodaj 20 g masła, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 5 min.
Kaszotto serwuj ze stekiem, całość polej delikatnie dressingiem ziołowym.
Kaszotto Cukinia i Szpinak z pieczoną cieciorką
Składniki:
1 opakowanie Kaszotto Cukinia i Szpinak Winiary
20 g masła
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej wcześniej namoczonej i ugotowanej)
2 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki
pół łyżeczki mielonego kuminu
świeży szczypiorek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 st (góra-dół).Cieciorkę starannie opłucz pod bieżącą wodą. Odsącz na sicie, następnie wysyp na ściereczkę i dobrze osusz (im bardziej osuszona tym bardziej zrobi się chrupka). W misce wymieszaj cieciorkę z oliwą i solą. Przełóż na blachę i piecz 25 min regularnie mieszając aby równomiernie się piekła. Po tym czasie wyjmij cieciorkę z pieca, wymieszaj ją z przyprawami i włóż z powrotem do piekarnika na 5 min. Wyłącz piekarnik ale pozostaw w nim cieciorkę, aż ostygnie. Jeśli się spieszysz wyciągnij cieciorkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Wlej 700 ml zimnej wody do garnka. Dodaj zawartość obu saszetek Kaszotto Winiary, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij garnek z kaszotto z ognia, dodaj 20 g masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.
Serwuj Kaszotto cukinia i szpinak z pieczoną cieciorką. Na koniec (opcjonalnie) możesz posypać świeżym posiekanym szczypiorkiem.
Kaszotto Jarmużowe z filetem z pstrąga i masłem palonym
Składniki:
1 opakowanie Kaszotto Jarmuż i Czosnek Winiary
2 filety z pstrąga (oczyszczone z ości)
łyżka oleju
50 g masła
1 cytryna
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zrób palone masło. Na patelni gotuj masło na małym ogniu. Podczas gotowania tłuszcz oddziela się od mlecznej masy która naturalnie opada na dno i karmelizuje się. Na tym etapie, zdejmij patelnię z ognia. Poczujesz przyjemny i charakterystyczny zapach orzechów laskowych. Garnek z masłem odstaw na bok.
Obierz cytrynę ze skóry i wytnij fileciki z cytryny – sam miąższ bez błonek. Pokrój je w kosteczkę.
Wlej 800 ml zimnej wody do garnka, dodaj kaszę z Kaszotta Winiary i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dodaj zawartość saszetki z sosem, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g miękkiego masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.
W między czasie, na rozgrzanej patelni na oleju smaż filety od strony skóry aż będą złote i chrupkie. Dopraw solą. Dodaj 30 g masła, poczekaj, aż zacznie pienić i następnie odwróć filety. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw. Po 1 min wyciągnij filety.
Serwuj kaszotto z filetami pstrąga. Polej filety palonym masłem. Dodaj kosteczki cytryny i posiekanej natki pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN