Pikantny koktajl
Składniki:
350 g sparzonych pomidorów malinowych
1 pomarańcza
1 limonka
1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
1/4 łyżeczki Tabasco
1/2 ogórka
1/2 awokado
200 g ugotowanych krewetek 16/20
2 cebulki dymki
garstka kolendry
sól i pieprz
krakersy do podania
Przygotowanie:
Pomidory, sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, sos Worcestershire i Tabasco zmiksować tak bardzo, jak się da. Następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek i wstawić do lodówki, by się schłodziło. Doprawić solą i pieprzem. Ogórka przekroić wzdłuż na połowę i łyżeczką wyskrobać pestki następnie pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić awokado i wymieszać z ogórkiem, krewetkami i posiekaną dymką. Całość zalać sokiem pomidorowym i wymieszać. Przełożyć do szklanek z góry posypać kolendrą. Podawać z krakersami.
Mozzarella z pikantną salsą
Składniki:
2 kule mozzarelli
300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
1 papryczka chilli
1 mała czerwona cebula
2 łyżki ketchupu
kilka gałązek natki pietruszki
sok z jednej limonki
oliwa z oliwek do polania
Przygotowanie:
Ser pokroić na plastry i ułożyć na talerzu lub desce w okrąg. Pomidorki przekroić na połowę. Papryczkę chilli wypestkować i posiekać. Cebulę drobno posiekać. Pomidory wymieszać z papryką, cebulką, ketchupem, posiekaną natką i sokiem z limonki. Ułożyć na mozzarelli i skropić oliwą.
Pieczone pomidory z czosnkiem
Składniki:
8 pomidorów śliwkowych np. lima
12 ząbków czosnku
60 ml oliwy z oliwek
3 listki laurowe
sól i pieprz
oregano lub bazylia do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Pomidory przekroić wzdłuż na połowę (jeśli to możliwe, to zostawić szypułki). Połówki pomidorów ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. W wolne miejsca ułożyć ząbki czosnku i liście laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować pomidorki oliwą. Resztę polać po wierzchu. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut. Po wyjęciu przyprawić jeśli potrzeba oraz posypać ziołami. Podawać z pieczywem.
Ketchup
Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów
300 g czerwonej papryki
250 g czerwonej cebuli
4 ząbki czosnku
200 ml octu z czerwonego wina
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
20 nasion gorczycy
20 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 łyżeczki ostrej papryki
2 szczypta pieprzu cayenne
2 łyżeczki soli
100 g cukru
Przygotowanie:
Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek dokładnie pokroić i przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli mamy to przełożyć do blendera stacjonarnego lub robota kuchennego i zmiksować na gładką i jednolitą masę. Jeśli nie mamy takich sprzętów to zmiksować blenderem ręcznymi przetrzeć przez drobne sito. Sprawdzić czy konsystencja jest właściwa jeśli sos jest za rzadki to gotować jeszcze przez chwilę, jeśli zbyt gęsty to dodać odrobinę wody lub octu. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Sałatka z podsuszanych pomidorów i grillowanej cukinii
Składniki:
20 pomidorów lima
oliwa z oliwek
sól i pieprz
3 cukinie
4 ząbki czosnku
4 gałązki oregano
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 140ºC. Pomidory przekroić wzdłuż na połowę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (przekrojoną częścią do góry) skropić oliwą. Piec około 2-3 godzin, aż pomidory będą „zwiędnięte”. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 1 dzień. Cukinię pokroić w ukośne plastry o grubości około 5 mm skropić oliwą i grillować na patelni grillowej, jeśli nie mamy, to podsmażyć na zwykłej patelni z obu stron. Cukinię i pomidory układać warstwami w dużym słoiku. Dodać ząbki czosnku i oregano, zalać całość oliwą z oliwek. Można zapasteryzować na zimę lub wstawić do lodówki na 3-4 dni, by warzywa zmiękły i przeszły smakami. Można podawać jako dodatek do obiadu lub na pieczywo. Oliwy z marynowania nie wylewać tylko używać jako oliwy smakowej np. do sałatek.
Kurczak w pomidorach
Składniki:
100 g wędzonego boczku
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3 marchewki
1 czerwona papryka
10-12 podudzi z kurczaka (pałek)
700 g dojrzałych pomidorów
1 kukurydza
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
lub słodkiej papryki
świeży tymianek i szałwia
sól i pieprz
olej do smażenia
ryż lub kasza do podania
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, żeby wytopił się tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulę w piórka, podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i papryczkę, chwilę poddusić. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę pokrojoną w paski. Dodać łyżkę oleju i smażyć całość przez kilkanaście minut.
W tym czasie w dużym garnku podsmażyć na oleju podudzia z kurczaka z każdej strony na złoto. Dodać do kurczaka zawartość patelni, sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, ziarna kukurydzy i przyprawy. Dusić całość około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Podawać z ryżem lub kaszą.
Focaccia z pomidorami
Składniki:
600 g mąki pszennej
380 ml wody
20 g oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
1 szczypta cukru
½ łyżeczki soli
15 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Na blachę do pieczenia nalać 2 łyżeczki oliwy z oliwek, wyłożyć ciasto. Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut. W czasie wyrastania ciasta, rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Bez wyrabiania rozciągnąć ciasto na blachę i rozprowadzić posmarowanymi oliwą palcami. Pomidorki przekroić na połowę i ułożyć na cieście lekko je wciskając. Ciasto delikatnie skropić oliwą z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez około 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN