P jak pomidor

Piotr Kucharski zachęca do przygotowywania potraw z pomidorów, bo - jak mówi - teraz są one słodkie i smaczne. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: pieczone pomidory z czosnkiem, sałatkę z podsuszanych pomidorów i grillowanej cukinii, kurczaka w pomidorach i focaccię z pomidorami. Skorzystajcie z jego przepisów!

Pikantny koktajl

Składniki:

350 g sparzonych pomidorów malinowych

1 pomarańcza

1 limonka

1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

1/4 łyżeczki Tabasco

1/2 ogórka

1/2 awokado

200 g ugotowanych krewetek 16/20

2 cebulki dymki

garstka kolendry

sól i pieprz

krakersy do podania

Przygotowanie:

Pomidory, sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, sos Worcestershire i Tabasco zmiksować tak bardzo, jak się da. Następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek i wstawić do lodówki, by się schłodziło. Doprawić solą i pieprzem. Ogórka przekroić wzdłuż na połowę i łyżeczką wyskrobać pestki następnie pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić awokado i wymieszać z ogórkiem, krewetkami i posiekaną dymką. Całość zalać sokiem pomidorowym i wymieszać. Przełożyć do szklanek z góry posypać kolendrą. Podawać z krakersami.

Mozzarella z pikantną salsą

Składniki:

2 kule mozzarelli

300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych

1 papryczka chilli

1 mała czerwona cebula

2 łyżki ketchupu

kilka gałązek natki pietruszki

sok z jednej limonki

oliwa z oliwek do polania

Przygotowanie:

Ser pokroić na plastry i ułożyć na talerzu lub desce w okrąg. Pomidorki przekroić na połowę. Papryczkę chilli wypestkować i posiekać. Cebulę drobno posiekać. Pomidory wymieszać z papryką, cebulką, ketchupem, posiekaną natką i sokiem z limonki. Ułożyć na mozzarelli i skropić oliwą.

Pieczone pomidory z czosnkiem

Składniki:

8 pomidorów śliwkowych np. lima

12 ząbków czosnku

60 ml oliwy z oliwek

3 listki laurowe

sól i pieprz

oregano lub bazylia do posypania

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Pomidory przekroić wzdłuż na połowę (jeśli to możliwe, to zostawić szypułki). Połówki pomidorów ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. W wolne miejsca ułożyć ząbki czosnku i liście laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować pomidorki oliwą. Resztę polać po wierzchu. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut. Po wyjęciu przyprawić jeśli potrzeba oraz posypać ziołami. Podawać z pieczywem.

Ketchup

Składniki:

2 kg dojrzałych pomidorów

300 g czerwonej papryki

250 g czerwonej cebuli

4 ząbki czosnku

200 ml octu z czerwonego wina

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

20 nasion gorczycy

20 ziaren pieprzu

2 liście laurowe

2 łyżeczki ostrej papryki

2 szczypta pieprzu cayenne

2 łyżeczki soli

100 g cukru

Przygotowanie:

Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek dokładnie pokroić i przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli mamy to przełożyć do blendera stacjonarnego lub robota kuchennego i zmiksować na gładką i jednolitą masę. Jeśli nie mamy takich sprzętów to zmiksować blenderem ręcznymi przetrzeć przez drobne sito. Sprawdzić czy konsystencja jest właściwa jeśli sos jest za rzadki to gotować jeszcze przez chwilę, jeśli zbyt gęsty to dodać odrobinę wody lub octu. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Sałatka z podsuszanych pomidorów i grillowanej cukinii

Składniki:

20 pomidorów lima

oliwa z oliwek

sól i pieprz

3 cukinie

4 ząbki czosnku

4 gałązki oregano

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 140ºC. Pomidory przekroić wzdłuż na połowę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (przekrojoną częścią do góry) skropić oliwą. Piec około 2-3 godzin, aż pomidory będą „zwiędnięte”. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 1 dzień. Cukinię pokroić w ukośne plastry o grubości około 5 mm skropić oliwą i grillować na patelni grillowej, jeśli nie mamy, to podsmażyć na zwykłej patelni z obu stron. Cukinię i pomidory układać warstwami w dużym słoiku. Dodać ząbki czosnku i oregano, zalać całość oliwą z oliwek. Można zapasteryzować na zimę lub wstawić do lodówki na 3-4 dni, by warzywa zmiękły i przeszły smakami. Można podawać jako dodatek do obiadu lub na pieczywo. Oliwy z marynowania nie wylewać tylko używać jako oliwy smakowej np. do sałatek.

Kurczak w pomidorach

Składniki:

100 g wędzonego boczku

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

3 marchewki

1 czerwona papryka

10-12 podudzi z kurczaka (pałek)

700 g dojrzałych pomidorów

1 kukurydza

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

lub słodkiej papryki

świeży tymianek i szałwia

sól i pieprz

olej do smażenia

ryż lub kasza do podania

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, żeby wytopił się tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulę w piórka, podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i papryczkę, chwilę poddusić. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę pokrojoną w paski. Dodać łyżkę oleju i smażyć całość przez kilkanaście minut.

W tym czasie w dużym garnku podsmażyć na oleju podudzia z kurczaka z każdej strony na złoto. Dodać do kurczaka zawartość patelni, sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, ziarna kukurydzy i przyprawy. Dusić całość około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Podawać z ryżem lub kaszą.

Focaccia z pomidorami

Składniki:

600 g mąki pszennej

380 ml wody

20 g oliwy z oliwek

25 g świeżych drożdży

1 szczypta cukru

½ łyżeczki soli

15 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Na blachę do pieczenia nalać 2 łyżeczki oliwy z oliwek, wyłożyć ciasto. Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut. W czasie wyrastania ciasta, rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Bez wyrabiania rozciągnąć ciasto na blachę i rozprowadzić posmarowanymi oliwą palcami. Pomidorki przekroić na połowę i ułożyć na cieście lekko je wciskając. Ciasto delikatnie skropić oliwą z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez około 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości