Domowy cukier waniliowo-lawendowy
Składniki:
500g cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki suszonej lawendy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego. Miksuj przez kilka minut. Aromatyczny cukier przesiej przez sitko, przełóż do słoika i szczelnie zamknij.
Ciasto cytrynowo-lawendowe
Składniki:
200g mąki
140g gęstego jogurtu naturalnego
120g cukru
90g masła
3 jajka
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
80g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka lawendy
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj jajka, mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym) i jogurt naturalny. Gładką masę przełóż do formy (może być okrągła lub prostokątna). Piecz około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni. Aby przygotować lukier, cukier wymieszaj z sokiem cytryny. Lukrem polej lekko ciepłe ciasto, posyp kwiatkami lawendy.
Lawendowe brzoskwinie
Składniki:
4 dojrzałe brzoskwinie
2 banany
100ml gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka lawendy (świeżej lub suszonej, suszona może być bardziej intensywna w smaku i zapach dodaj mniejszą ilość)
Przygotowanie:
2 brzoskwinie obierz ze skóry, zmiksuj z bananami, jogurtem naturalnym. Powstały krem przełóż do małych miseczek. Pozostałe dwie brzoskwinie przekrój na ćwiartki skarmelizuj cukier, dodaj masło brzoskwinie i lawendę. Tak podgrzane owoce dodaj do miseczek z owocowym kremem.
Placuszki serowe z miodem i lawendą
Składniki:
120g serka ricotta
120g gęstego jogurtu naturalnego
50ml mleka
30g cukru
1 duże jajko
100g mąki
Szczypta soli
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki lawendy (świeżej lub suszonej)
Miód lawendowy
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz miodu) wymieszaj ze sobą za pomocą miksera. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju smaż niewielkie placuszki na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z miodem lawendowym.
Leniwe z lawendą
Składniki:
250g tłustego białego sera
125g mąki pszennej
1 jajko
Szczypta soli
2 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka lawendy
Przygotowanie:
Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj go z większością mąki (zostaw 1-2 łyżki aby potem posypać stolnice), jajkiem, sola, z ciasta lep małe wałeczki, krój je na małe kluseczki. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj przez kilka minut aż wypłyną na powierzchnię. Masło rozpuść na patelni dodaj bułkę a po chwili cukier. Leniwe podawaj ze słodką bułką tartą i lawendą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN