Materiał promocyjny

Kurczak z bananem i carpaccio z ogórków małosolnych

Jak szybko przygotować smaczne dania na przyjęcie, by zrobić na gościach wrażenie? O pomoc poprosiliśmy Aldonę z serialu "Przepisu na życie". Zobacz, co Aldona - w tej roli Izabela Kapiasova - przygotowała pod okiem mistrza Andrzeja Polana w kuchni Dzień Dobry TVN! Jak smakuje kurczak z bananami, kebaby w boczku i carpaccio z ogórków małosolnych? Czym Andrzej Polan natarł ptaka? :)

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Kurczak z bananami

Składniki:

kurczak około 1,5 kg

słoik konfitury morelowej

3 banany bardzo dojrzałe

5 ząbków czosnku

sól, pieprz

łyżeczka świeżego startego imbiru

łyżeczka cynamonu

4 łyżeczki curry

goździki

parę ziarenek jałowca

jedna gwiazdka anyżu

garść żurawin

pół szklanki czerwonego porto

1/3 kostki masła

Przygotowanie:

3/4 słoika dżemu, wyciśnięty czosnek, sól , pieprz, porto wymieszać w misce. W garnuszku roztopić masło, wsypać curry. Podsmażyć. Wlać do miski zresztą produktów. Wymieszać. Dołożyć resztę przypraw , wymieszać i natrzeć tym kurczaka . Odstawić na parę godzin lub na całą noc. Przed pieczeniem do kurczaka wkładamy / do środka / resztę dżemu, pokrojone banany, żurawinę Wkładamy do piekarnika . Pieczemy pod przykryciem około 1 1/5 godz. Co jakiś czas podlewamy sosem. Otwieramy i jeszcze pieczemy aż zbrązowieje. Ja po odkryciu nacinam nóżki wzdłuż tułowia żeby wypłynął sos. I znowu co jakiś czas podlewamy sosem.

Kebaby w boczku

Skaldniki:

600g mięsa mielonego wieprzowego

100g śliwek suszonych

1 cytryna

2 cebule

1 ząbek czosnku

3 łyżki bułki tartej

1 jajko

2 łyżki jogurtu naturalnego

rozmaryn

kumin

papryka ostra

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie. Skórkę z cytryny obieramy, siekamy, sok wyciskamy. Mięso łączymy ze skórką cytrynową, sokiem, tartą bułką, jajkiem, jogurtem, pokrojonymi śliwkami, cebulą, czosnkiem. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem, solą i papryką. Dłońmi formujemy podłużne małe kotleciki, owijamy boczkiem i nabijamy na drewniane patyczki. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z sałatą zieloną i jogurtem.

Carpaccio z ogórków małsolnych z tuńczykiem i grzankami

Składniki:

200g tuńczyka w sosie własnym

6 ogórków małosolnych

miód

sól

cukier

pieprz

woda z ogórków

koperek

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w cienkie plastry. Sok z ogórków łączymy z miodem, cukrem, pieprzem i solą. Sosem smarujemy talerz, układamy cienkie plastry ogórka, posypujemy tuńczykiem i na wierzch kładziemy porwane kawałki podrumienionego chleba. Wszystko skrapiamy raz jeszcze sosem ogórkowym.

Pieczarki z camembertem

Składniki:

20 gpieczarek

100g szpinaku

1 cebula

2 łyżki masła

200g sera camembert

2 łyżki śmietany

natka pietruszki

czosnek, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, odcinamy trzonki. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, czosnek, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do farszu dodajemy camembert, śmietanę. Kapelusze napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i pieczemy w temp. 200 stopni około 10 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości