Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Kurczak z bananami
Składniki:
kurczak około 1,5 kg
słoik konfitury morelowej
3 banany bardzo dojrzałe
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
łyżeczka świeżego startego imbiru
łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki curry
goździki
parę ziarenek jałowca
jedna gwiazdka anyżu
garść żurawin
pół szklanki czerwonego porto
1/3 kostki masła
Przygotowanie:
3/4 słoika dżemu, wyciśnięty czosnek, sól , pieprz, porto wymieszać w misce. W garnuszku roztopić masło, wsypać curry. Podsmażyć. Wlać do miski zresztą produktów. Wymieszać. Dołożyć resztę przypraw , wymieszać i natrzeć tym kurczaka . Odstawić na parę godzin lub na całą noc. Przed pieczeniem do kurczaka wkładamy / do środka / resztę dżemu, pokrojone banany, żurawinę Wkładamy do piekarnika . Pieczemy pod przykryciem około 1 1/5 godz. Co jakiś czas podlewamy sosem. Otwieramy i jeszcze pieczemy aż zbrązowieje. Ja po odkryciu nacinam nóżki wzdłuż tułowia żeby wypłynął sos. I znowu co jakiś czas podlewamy sosem.
Kebaby w boczku
Skaldniki:
600g mięsa mielonego wieprzowego
100g śliwek suszonych
1 cytryna
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
rozmaryn
kumin
papryka ostra
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie. Skórkę z cytryny obieramy, siekamy, sok wyciskamy. Mięso łączymy ze skórką cytrynową, sokiem, tartą bułką, jajkiem, jogurtem, pokrojonymi śliwkami, cebulą, czosnkiem. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem, solą i papryką. Dłońmi formujemy podłużne małe kotleciki, owijamy boczkiem i nabijamy na drewniane patyczki. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z sałatą zieloną i jogurtem.
Carpaccio z ogórków małsolnych z tuńczykiem i grzankami
Składniki:
200g tuńczyka w sosie własnym
6 ogórków małosolnych
miód
sól
cukier
pieprz
woda z ogórków
koperek
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plastry. Sok z ogórków łączymy z miodem, cukrem, pieprzem i solą. Sosem smarujemy talerz, układamy cienkie plastry ogórka, posypujemy tuńczykiem i na wierzch kładziemy porwane kawałki podrumienionego chleba. Wszystko skrapiamy raz jeszcze sosem ogórkowym.
Pieczarki z camembertem
Składniki:
20 gpieczarek
100g szpinaku
1 cebula
2 łyżki masła
200g sera camembert
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
czosnek, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, odcinamy trzonki. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, czosnek, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do farszu dodajemy camembert, śmietanę. Kapelusze napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i pieczemy w temp. 200 stopni około 10 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN