Brokuły w białym sosie z migdałami
Składniki:
Brokuł
Cebula
2 ząbki czosnku
Łyżka posiekanego koperku
Łyżka posiekanych liści bazylii
Sól, pieprz
Szczypta papryki czerwonej
Łyżka soku z cytryny
200 ml jogurtu greckiego
50 g płatków migdałowych
Łyżka oleju kokosowego
Łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Brokuły obgotuj w wodzie przez 5 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj brokuły i wymieszaj wraz z solą i pieprzem. Dodaj sos sojowy. W miseczce wymieszaj jogurt, cytrynę i paprykę. Dodaj zieleninę. Przygotowanym sosem polej brokuły i posyp z wierzchu płatkami migdałowymi.
Szybka sałata z pieczonego buraka ze słoneczkiem
Składniki:
2 upieczone buraki
Łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczka soli
Łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek świeżej bazylii
3 łyżki słonecznika
200 g jarmużu
Przygotowanie:
Buraka po upieczeniu odwiń z folii i obierz ze skórki. Pokrój na cienkie plasterki. Posyp solą i pieprzem. Dodaj oliwę oraz ocet i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cały pęczek posiekanej bazylii, jarmuż i pestki słonecznika.
Paprykowa zupa z fasolą i orzechami pini
Składniki:
Czerwona cebula
3 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Szklanka ugotowanej białej fasoli
Marchewka
2 ziemniaki
3 pomidory malinowe
3 łyżki czarnych oliwek
Sól, pieprz
szczypta wędzonej papryki w przyprawie
1,5 litra wywaru z jarzyn
100 g orzechów pini
Łyżka świeżych liści rozmarynu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj czosnek oraz cebulę wraz z listkami rozmarynu. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem, dodaj ziemniaki i gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj oliwki, fasolę i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Przed podaniem udekoruj orzeszkami pini.
Ryż brązowy z brukselkami i jajkiem
Składniki:
Pół papryki czerwonej
Pół papryki żółtej
Szalotka
2 ząbki czosnku
1/3 cukinii
Miseczka ugotowanego ryżu brązowego
4-5 brukselek
3 łyżki sosu sojowego
Pół pęczka drobnego szczypiorku
Jajko
Olej do smażenia
Przygotowanie:
W woku lub na patelni rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy szalotkę oraz czosnek. Następnie dodajemy warzywa: papryki i cukinię. Chwilę podsmażamy. Brukselkę kroimy na 4 części. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy ryż i sos sojowy. Mieszamy energicznie. Następnie przesuwamy całość na jedną stronę woka lub patelni a na drugą wbijamy jajko. Mieszamy żółtko z białkiem i czekamy aż się zetnie (jak omlet) i mieszamy wówczas z ryżem i warzywami. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN