Kuchnia nutritariańska. Na czym polega?

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni nutritariańskiej. Na jakich zasadach bazuje kuchnia?Jak wpływa na nasze zdrowie? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: brokuły w białym sosie z migdałami, sałatka z pieczonego buraka, paprykowa zupa z fasolą i ryż z brukselkami i jajkiem.

Brokuły w białym sosie z migdałami

Składniki:

Brokuł

Cebula

2 ząbki czosnku

Łyżka posiekanego koperku

Łyżka posiekanych liści bazylii

Sól, pieprz

Szczypta papryki czerwonej

Łyżka soku z cytryny

200 ml jogurtu greckiego

50 g płatków migdałowych

Łyżka oleju kokosowego

Łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Brokuły obgotuj w wodzie przez 5 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj brokuły i wymieszaj wraz z solą i pieprzem. Dodaj sos sojowy. W miseczce wymieszaj jogurt, cytrynę i paprykę. Dodaj zieleninę. Przygotowanym sosem polej brokuły i posyp z wierzchu płatkami migdałowymi.

Szybka sałata z pieczonego buraka ze słoneczkiem

Składniki:

2 upieczone buraki

Łyżeczka pieprzu cytrynowego

1/2 łyżeczka soli

Łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek świeżej bazylii

3 łyżki słonecznika

200 g jarmużu

Przygotowanie:

Buraka po upieczeniu odwiń z folii i obierz ze skórki. Pokrój na cienkie plasterki. Posyp solą i pieprzem. Dodaj oliwę oraz ocet i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cały pęczek posiekanej bazylii, jarmuż i pestki słonecznika.

Paprykowa zupa z fasolą i orzechami pini

Składniki:

Czerwona cebula

3 czerwone papryki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Szklanka ugotowanej białej fasoli

Marchewka

2 ziemniaki

3 pomidory malinowe

3 łyżki czarnych oliwek

Sól, pieprz

szczypta wędzonej papryki w przyprawie

1,5 litra wywaru z jarzyn

100 g orzechów pini

Łyżka świeżych liści rozmarynu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę i dodaj czosnek oraz cebulę wraz z listkami rozmarynu. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem, dodaj ziemniaki i gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj oliwki, fasolę i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Przed podaniem udekoruj orzeszkami pini.

Ryż brązowy z brukselkami i jajkiem

Składniki:

Pół papryki czerwonej

Pół papryki żółtej

Szalotka

2 ząbki czosnku

1/3 cukinii

Miseczka ugotowanego ryżu brązowego

4-5 brukselek

3 łyżki sosu sojowego

Pół pęczka drobnego szczypiorku

Jajko

Olej do smażenia

Przygotowanie:

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy szalotkę oraz czosnek. Następnie dodajemy warzywa: papryki i cukinię. Chwilę podsmażamy. Brukselkę kroimy na 4 części. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy ryż i sos sojowy. Mieszamy energicznie. Następnie przesuwamy całość na jedną stronę woka lub patelni a na drugą wbijamy jajko. Mieszamy żółtko z białkiem i czekamy aż się zetnie (jak omlet) i mieszamy wówczas z ryżem i warzywami. Na koniec dodajemy szczypiorek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości