Kuchnia meksykańska

Weronika Wójcik i Krzysztof Stelmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali potrawy kuchni meksykańskiej: taco, quesadilla i burrito. Skorzystajcie z ich przepisów na naszej stronie.

Guacamole

Składniki:

2 dojrzałe awokado

Ząbek czosnku

Limonka

1 papryczka chili

Sól

Pieprz

Awokado ucieramy widelcem lub miksujemy. Bardzo drobno siekamy papryczkę chili i czosnek. Skrapiamy wyciśniętą limonką. Doprawiany solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.

Salsa fresca

Składniki:

3 duże pomidory

Garść kolendry świeżej

Papryczka chili

Cebula

Pieprz

Sól

Pomidory kroimy w drobną kostkę lub miksujemy grubo. Dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę, cebulkę i papryczkę chili. Doprawiany do smaku.

Taco

Składniki na jedną porcję:

3 placki kukurydziane miękkie

Guacamole wg podanego przepisu

20 dkg polędwicy wieprzowej lub pierś z kurczaka

Sałata lodowa

Cebula

Salsa fresca lub śmietana kwaśna

Kolendra do dekoracji

Ćwiartka limonki

Mięso pokrojone w kawałeczki i doprawione smażymy na patelni. Placki kukurydziane podgrzewamy krótko na suchej patelni lub w piekarniku, później ciepłe smarujemy je guacamole. Nakładamy porcję mięsa na środek każdego placka. Składany na pół i lekko podsmażamy placki. Dodajemy sałatę posiekaną, cebulkę. Polewamy wybraną salsą i posypujemy świeżą kolendrą. Przed jedzeniem skrapiamy limonką.

Quesadilla kurczak

Składniki:

Tortilla pszenna 30 cm

Ser żółty tarty np. Mozarella

Cebula

Papryka mix kolorów

Pierś z kurczaka

Salsa do wyboru

Smażymy na patelni pokrojona i doprawioną pierś z kurczaka. Tortillę posypujemy na połowie serem, cebulą, papryką oraz kurczakiem. Składamy i wstawiamy do piekarnika lub smażymy na suchej patelni z dwóch stron aż ser się roztopi. Jemy od razu z wybraną salsą.

Burrito

Składniki:

1 cebula czerwona

Puszka fasoli czerwonej

Puszka kukurydzy

Pomidory krojone w puszce

Papryka świeża mix kolorów

Papryka jalapeno

Kwaśna śmietana

Ser żółty wiórki

0,5kg polędwicy wieprzowej

Tortilla pszenna 30 cm

Sól i pieprz do smaku

Cebulę, fasolę, pokrojoną w kostkę, kukurydzę podsmażamy. Polędwice pokrojoną w paski i doprawiona smażymy na oliwie z oliwek. Łączymy wszystko. Dodajemy pomidory i doprawiamy. Na tortillę kładziemy ser żółty na środek, jalapeno i nakładamy dwie duże łyżki gulaszu. Można podsmażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Podajemy ze śmietana i salsą do wyboru.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!