Guacamole
Składniki:
2 dojrzałe awokado
Ząbek czosnku
Limonka
1 papryczka chili
Sól
Pieprz
Awokado ucieramy widelcem lub miksujemy. Bardzo drobno siekamy papryczkę chili i czosnek. Skrapiamy wyciśniętą limonką. Doprawiany solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
Salsa fresca
Składniki:
3 duże pomidory
Garść kolendry świeżej
Papryczka chili
Cebula
Pieprz
Sól
Pomidory kroimy w drobną kostkę lub miksujemy grubo. Dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę, cebulkę i papryczkę chili. Doprawiany do smaku.
Taco
Składniki na jedną porcję:
3 placki kukurydziane miękkie
Guacamole wg podanego przepisu
20 dkg polędwicy wieprzowej lub pierś z kurczaka
Sałata lodowa
Cebula
Salsa fresca lub śmietana kwaśna
Kolendra do dekoracji
Ćwiartka limonki
Mięso pokrojone w kawałeczki i doprawione smażymy na patelni. Placki kukurydziane podgrzewamy krótko na suchej patelni lub w piekarniku, później ciepłe smarujemy je guacamole. Nakładamy porcję mięsa na środek każdego placka. Składany na pół i lekko podsmażamy placki. Dodajemy sałatę posiekaną, cebulkę. Polewamy wybraną salsą i posypujemy świeżą kolendrą. Przed jedzeniem skrapiamy limonką.
Quesadilla kurczak
Składniki:
Tortilla pszenna 30 cm
Ser żółty tarty np. Mozarella
Cebula
Papryka mix kolorów
Pierś z kurczaka
Salsa do wyboru
Smażymy na patelni pokrojona i doprawioną pierś z kurczaka. Tortillę posypujemy na połowie serem, cebulą, papryką oraz kurczakiem. Składamy i wstawiamy do piekarnika lub smażymy na suchej patelni z dwóch stron aż ser się roztopi. Jemy od razu z wybraną salsą.
Burrito
Składniki:
1 cebula czerwona
Puszka fasoli czerwonej
Puszka kukurydzy
Pomidory krojone w puszce
Papryka świeża mix kolorów
Papryka jalapeno
Kwaśna śmietana
Ser żółty wiórki
0,5kg polędwicy wieprzowej
Tortilla pszenna 30 cm
Sól i pieprz do smaku
Cebulę, fasolę, pokrojoną w kostkę, kukurydzę podsmażamy. Polędwice pokrojoną w paski i doprawiona smażymy na oliwie z oliwek. Łączymy wszystko. Dodajemy pomidory i doprawiamy. Na tortillę kładziemy ser żółty na środek, jalapeno i nakładamy dwie duże łyżki gulaszu. Można podsmażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Podajemy ze śmietana i salsą do wyboru.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN