Calabaza en tacha
- dynia ok. 2 kg
- 500 gr cukru brązowego
- 4 laski cynamonu
- 3 goździki
- pomarańcza
- gwiazdka anyżu
- 100 ml śmietany 36%
- szklanka woda
Umyć dynię i pokroić w kawałki ze skórą i pestkami, przełożyć do garnka i dodać cukier, cynamon, anyż, goździki i skóra z pomarańcza. Polać wodę i zagotować, wymieszać od czasu do czasu.
Mole poblano
- chili ancho
- chili pasilla
- 50 gr czekolady gorzkiej
- łyżka orzechów ziemnych
- łyżka sezamu
- łyżka pestek dyni
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 20 gr rodzynek
- ¼ banana
- 2 goździki
- łyżeczka cukru
- 100 ml bulionu drobiowego
- 3 uda z kurczaka
- Cebula
- marchew
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnek
- sól
- 100 ml oleju
Zagotować uda z kurczaka z cebulą, marchewką, natką, czosnkiem i solą. Na suchej patelni prażyć orzechy, sezam i pestki dyni, każdy osobno i przekładać razem do pojemnika. Na oleju krótko smażyć rodzynki i chili bez pestki oraz z bananem, przekładać wszystko do poprzedniego pojemnika i dodać czekoladę, cynamon, goździki i cukier. Dolewać bulion i blendować wszystko. Polać kurczaka i posypać z sezamem.
Pan de muerto
- 250 gr mąki
- 80 gr cukru
- 4 jajka
- szczypta sól
- 60 gr masła
- pomarańcza
- 50 ml mleka
- 10 gr drożdży
- sezam
Zmiksować mąkę , 3 jajka, sól, cukier, skórka i sok z pomarańczy wraz z masłem w temperaturze pokojowe. Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, a następnie dodać je do wcześniej zrobionego ciasta. Całość zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia wielkości. Następnie zrobić kulki, posmarować jajkiem, zrobić kości z ciasta i kleić, zostawić jeszcze raz do kiedy ciasto rośne.
Smarować jajkiem ponownie, posypać sezamem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Serwować zimne i polać śmietana.
Zobacz też:
Rodzinny, świąteczny obiad: ziemniaki pieczone i śledzie z porem
Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski!
Dekoracje z dyni dla dzieci i dorosłych – inspirujące pomysły na ozdoby
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN