Día de Muertos. Przepisy z okazji meksykańskiego Święta Zmarłych

W meksykańskiej kulturze trwające dwa dni (1 i 2 listopada) Święto Zmarłych - Día de Muertos jest radosną okazją na spotkanie i wspólne ucztowanie ze zmarłymi. W kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjne dania przygotowała Isabel Balderas, szefowa kuchni w restauracji meksykańskiej w Warszawie.

Calabaza en tacha

  • dynia ok. 2 kg
  • 500 gr cukru brązowego
  • 4 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • pomarańcza
  • gwiazdka anyżu
  • 100 ml śmietany 36%
  • szklanka woda

Umyć dynię i pokroić w kawałki ze skórą i pestkami, przełożyć do garnka i dodać cukier, cynamon, anyż, goździki i skóra z pomarańcza. Polać wodę i zagotować, wymieszać od czasu do czasu.

Mole poblano

  • chili ancho
  • chili pasilla
  • 50 gr czekolady gorzkiej
  • łyżka orzechów ziemnych
  • łyżka sezamu
  • łyżka pestek dyni
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 20 gr rodzynek
  • ¼ banana
  • 2 goździki
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 3 uda z kurczaka
  • Cebula
  • marchew
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnek
  • sól
  • 100 ml oleju

Zagotować uda z kurczaka z cebulą, marchewką, natką, czosnkiem i solą. Na suchej patelni prażyć orzechy, sezam i pestki dyni, każdy osobno i przekładać razem do pojemnika. Na oleju krótko smażyć rodzynki i chili bez pestki oraz z bananem, przekładać wszystko do poprzedniego pojemnika i dodać czekoladę, cynamon, goździki i cukier. Dolewać bulion i blendować wszystko. Polać kurczaka i posypać z sezamem.

Pan de muerto

  • 250 gr mąki
  • 80 gr cukru
  • 4 jajka
  • szczypta sól
  • 60 gr masła
  • pomarańcza
  • 50 ml mleka
  • 10 gr drożdży
  • sezam

Zmiksować mąkę , 3 jajka, sól, cukier, skórka i sok z pomarańczy wraz z masłem w temperaturze pokojowe. Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, a następnie dodać je do wcześniej zrobionego ciasta. Całość zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia wielkości. Następnie zrobić kulki, posmarować jajkiem, zrobić kości z ciasta i kleić, zostawić jeszcze raz do kiedy ciasto rośne.

Smarować jajkiem ponownie, posypać sezamem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Serwować zimne i polać śmietana.

Zobacz też:

Rodzinny, świąteczny obiad: ziemniaki pieczone i śledzie z porem

Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski!

Dekoracje z dyni dla dzieci i dorosłych – inspirujące pomysły na ozdoby

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości