Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
W studiu Dzień Dobry TVN Anja Rubik opowiedziała o swojej działalności charytatywnej.
Śniadanie - Sok:
Składniki:
burak
pomarańcza
jabłko
ogórek
brokuły
świeży imbir
Lunch - Sałatka:
1 kosz pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół
2 łyżki posiekanej zielonej cebuli
1 obrane, posiekane awokado
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy na cząstki i mieszamy w salaterce. Posypujemy koperkiem i cebulką.
Dressing:
2 łyżki octu balsamicznego
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy gotowej
szczypta soli
świeży zmielony czarny pieprz
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Czosnek wyciskamy i łączymy z oliwą oraz musztardą. Mieszamy na gładki sos i doprawiamy do smaku solą o pieprzem.
Kolacja - Branzino pieczony w soli z ryżem:
Skladniki:
3 szklanki soli morskiej
2 do 4 duże białka
2 mały okoń morski, oczyszczony, bez głowy i ogona - nienaruszony
6 świeżych gałązek natki pietruszki
4 świeże gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku, pokrojone
4 plasterki cytryny
2 woreczki ryżu
Sposób przygotowania:
Z białek i soli i wyciśniętego czosnku robimy pastę, którą następnie nacieramy rybę. Układamy na blasze dodając gałązki rozmarynu i posiekaną pietruszkę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Podajemy z ryżem i ćwiartką cytryny.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN