Przepisy na domowe maseczki z warzyw

Maseczki z warzyw zawierają dużo przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę. O tym, jak je zrobić w domu mówiła w Dzień Dobry Wakacje kosmetyczka Aneta Suchowierska.

>>> Zobacz także:

Maseczka regenerująca z dyni

Maseczka z dyni jest szczególnie polecana osobom o cerze wrażliwej, przesuszonej, trądzikowej. Dynia wykazuje działanie nawilżające, ponadto łagodzi podrażnienia, koi i przyspiesza regenerację, natomiast imbir ma silne działanie antyoksydacyjne.

Składniki:

  • 3 łyżki miąższu dyni
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • miód - według uznania

Przygotowanie:

Blendujemy dynię, a następnie przekładamy ją do miseczki. Do miąższu dodajemy pół łyżeczki imbiru, a następnie miód. Całość mieszamy.

Maseczka z pomidora

Maseczka z pomidora jest polecana przede wszystkim do cery tłustej z wypryskami. Pomidor działa regenerująco na naszą skórę i to zarówno jedzony, jak i w postaci maseczki do twarzy. Ma on właściwości odświeżające i antybakteryjne.

Składniki:

  • pomidor rozgnieciony na miazgę
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

By przygotować maseczkę trzeba do rozgniecionego na miazgę pomidora dodać trochę mąki ziemniaczanej.

Maseczka z marchewki

Maseczka z marchwi działa odżywczo, odświeżająco i wygładzająco, może także nadać skórze odcień opalenizny.

Składniki:

  • dwie młode marchewki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • żółtko

Przygotowanie:

Dwie młode starte marchewki miesza się z łyżką mąki ziemniaczanej i jednym żółtkiem, po czym na 20 minut nakłada się na umytą twarz. Maseczkę z marchewki zmywa się najpierw gorącą, a potem zimną wodą.

Maseczka z pietruszki

Maseczka z pietruszki lekko wybiela skórę i łagodzi podrażnienia.

Składniki:

  • korzeń pietruszki
  • listki z trzech gałązek pietruszki
  • żółtko jaja

Przygotowanie

Korzeń pietruszki ścieramy na tarce. Dodajemy poszatkowane listki pietruszki i żółto jaja. Wszystko mieszamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości