Kalendarz Adwentowy 2021: 9 grudnia. Jak przygotować rozgrzewający napój?

Kalendarz Adwentowy 2021: dzień 9.
Rozgrzewające zimowe napoje
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiedy za oknem robi się coraz zimniej potrzebujemy czegoś, co szybko nas rozgrzeje. Jak przygotować napój, który sprawi, że znowu zrobi nam się ciepło? Sprawdzone przepisy znajdziecie poniżej.

Przepisy na słodkie i rozgrzewające napoje przygotowała dla nas Katarzyna Bukowska, blogerka. Poznajcie jej sprawdzone przepisy na prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.

Prawdziwa gorąca czekolada z pomarańczową nutą

Składniki na czekoladę z pomarańczową nutą

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki kakao;
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej);
  • 1 spora szczypta soli;
  • 1 spora szczypta cynamonu;
  • 1 pomarańcza;
  • mleko.

Jak przyrządzić czekoladę z pomarańczową nutą

Czekoladę siekamy dość drobno. W blenderze umieszczamy posiekaną czekoladę, cukier, kakao, skrobię, sól, cynamon i skórkę drobno otartą z wyparzonej pomarańczy. Wszystko mielimy aż do całkowitego połączenia składników. Mieszankę przesypujemy do słoiczka i przechowujemy w chłodnym miejscu.

By przygotować gorącą czekoladę, do szklanki mleka lekko gotującego się w garnuszku dodajemy około 3 łyżki mieszanki i gotujemy około 2 minut, często mieszając. Możemy podawać z bitą śmietaną, piankami, porcją lekko startej czekolady.

Zimowa herbata z jabłkiem i przyprawami

Składniki na zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami:

  • 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty;
  • 1 laska cynamonu;
  • 1 gwiazdka anyżu;
  • 2 ziarenka pieprzu;
  • 1/2 jabłka;
  • miód do osłodzenia.

Jak przyrządzić zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami?

Herbatę wsypujemy do rondelka, zalewamy 400 ml wody, dodajemy cynamon, anyż i pieprz oraz jabłko pokrojone w grubsze plasterki. Podgrzewamy aż od momentu, gdy zacznie się gotować (na wolnym ogniu) zaparzamy herbatę przez około 5 minut. Przelewamy do szklanek, dosładzamy do smaku.

Malinowa herbata z grejfrutem i rozmarynem

Składniki na malinową herbatę z grejfrutem i rozmarynem:

  • 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty;
  • 4 łyżki syropu malinowego lub przetartych malin;
  • 1 grejpfrut;
  • 2 gałązki rozmarynu.

Jak przyrządzić malinową herbatę z grejfrutem i rozmarynem:

W 2 filiżankach zaparzamy herbatę, do każdej dodajemy po 2 łyżki malin, 2 półplasterki grejpfruta (wcześniej dobrze sparzyć jego skórkę we wrzątku) oraz gałązkę rozmarynu.

Napar goździkowy z pomarańczą

Składniki na napar goździkowy z pomarańczą:

  • 1 łyżka goździków;
  • 1 laska cynamonu;
  • 3-4 plasterki imbiru;
  • 1 pomarańcza;
  • miód do smaku.

Jak przyrządzić napar goździkowy z pomarańczą

Goździki, laskę cynamonu i imbir wrzucamy do garnuszka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy przez około 5 minut, by przyprawy oddały swój aromat. Następnie dodajemy pomarańczę pokrojoną w plastry (wcześniej dobrze sparzyć jej skórkę we wrzątku). Gdy napar nieco ostygnie, dosładzamy do smaku miodem. Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości prozdrowotne w temperaturze około 60oC!

Napar z kurkumy, czyli złote mleko

Składniki na napar z kurkumy, czyli złote mleko:

  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 2 laski cynamonu;
  • 1 kawałek imbiru (ok.3cm);
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 2 szklanki mleka;
  • 1 łyżka oleju kokosowego.
  • miód do osłodzenia

Jak przyrządzić napar z kurkumy, czyli złote mleko

Kurkumę, cynamon, imbir (obrany i pokrojony w cienkie plasterki), pieprz i gałkę muszkatołową umieszczamy w garnku i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy przez około 10 minut, po czym dolewamy mleko i olej kokosowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 minuty, po czym dosładzamy miodem i przecedzamy przez sitko.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości