Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Brukselka z orzechami i ricottą
Składniki:
brukselka 1kg
ricotta 300g
pomarańcze 4szt
orzechy pistacjowe 100g
oliwa,
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Brukselkę gotujemy krótko w owdzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Pomarańcze obieramy ze skóry filetujemy. Brukselkę przesmażamy na żółto na oliwie na patelni, skrapiamy sokiem z pomarańczy. Brukselkę łączymy z filecikami pomarańczy, orzechami pistacjowymi. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną podajemy z serem ricotta.
Szpinak zapiekany z orzechami
Składniki:
liście szpinaku 1kg
masło klarowane 100g
czosnek 2 ząbki
śmietana 36% 150ml
żółtka 2szt
ser tarty parmezan 100g
orzechy laskowe 100g
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilę przesmażamy. Czosnek usuwamy i na patelnię dodajemy liście szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Śmietanę mieszamy z żółtkami i serem tartym. W naczyniu na dnie układamy szpinak smażony, polewamy mieszanką śmietany i jajek. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami laskowymi. Wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na około 10 minut.
Kotlety warzywne z sosem serowym
Składniki:
kukurydza ziarno 200g
pieczarki 60g
papryka czerwona 1szt
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
marchewka 1sztuka
ziemniak 1sztuka
pomidor 2szt
sałata zielona 1 główka
bułka hamburgerowa 4szt
ser pleśniowy 100g
kumin, pieprz, sól
bułka tarta 2-3 łyżki
natka pietruszki
oliwa
Sposób przygotowania:
Na oliwie przesmażamy kukurydzę, szczypiorek, paprykę czerwoną oraz czosnek. marchewkę ścieramy na tarce, ziemniaka również. do przesmażonych warzyw dodajemy starte warzywa, bułkę tartą, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i kuminem. Wszystko razem wyrabiamy na masę, dzielimy na mniejsze porcje, formujemy kotlety warzywne. zrobione wstawiamy do lodówki na 1 godz. aby masa stężała. po tym czasie smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem z sera pleśniowego w bułce z plastrami pomidora i liśćmi sałaty.
Jabłecznik z ciasta francuskiego
Składniki:
ciasto francuskie 2 op.
masło 200g
cukier 100g
cynamon
jabłka 1kg
cukier wanilinowy
jajko 1szt
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do tarty, wykładamy pergamin i wysypujemy suchą fasolę lub groch, wypiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni około 15 minut. Drugi płat ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Posypujemy i zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry 1cm. Jabłka mieszamy z cynamonem, wanilią, sokiem z cytryny i pozostałym cukrem. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, na wierzchu układamy plastry ciasta zwiniętego. ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Wierzch ciasta skrapiamy lukrem i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN