Materiał promocyjny

Soki owocowo-warzywne. Nie tylko zimą...

Są cennym źródłem likopenu i antyutleniaczy. Jakie warzywa są najbardziej wartościowe w czasie zimy? Jakie owoce kupować w tym okresie? Czy może warzywa i owoce zastąpić sokami? O tym - w kuchni Dzień Dobry TVN - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan.

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Brukselka z orzechami i ricottą

Składniki:

brukselka 1kg

ricotta 300g

pomarańcze 4szt

orzechy pistacjowe 100g

oliwa,

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Brukselkę gotujemy krótko w owdzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Pomarańcze obieramy ze skóry filetujemy. Brukselkę przesmażamy na żółto na oliwie na patelni, skrapiamy sokiem z pomarańczy. Brukselkę łączymy z filecikami pomarańczy, orzechami pistacjowymi. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną podajemy z serem ricotta.

Szpinak zapiekany z orzechami

Składniki:

liście szpinaku 1kg

masło klarowane 100g

czosnek 2 ząbki

śmietana 36% 150ml

żółtka 2szt

ser tarty parmezan 100g

orzechy laskowe 100g

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilę przesmażamy. Czosnek usuwamy i na patelnię dodajemy liście szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Śmietanę mieszamy z żółtkami i serem tartym. W naczyniu na dnie układamy szpinak smażony, polewamy mieszanką śmietany i jajek. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami laskowymi. Wstawiamy do piekarnika na temp. 190 stopni na około 10 minut.

Kotlety warzywne z sosem serowym

Składniki:

kukurydza ziarno 200g

pieczarki 60g

papryka czerwona 1szt

szczypiorek 1 pęczek

czosnek 1 ząbek

marchewka 1sztuka

ziemniak 1sztuka

pomidor 2szt

sałata zielona 1 główka

bułka hamburgerowa 4szt

ser pleśniowy 100g

kumin, pieprz, sól

bułka tarta 2-3 łyżki

natka pietruszki

oliwa

Sposób przygotowania:

Na oliwie przesmażamy kukurydzę, szczypiorek, paprykę czerwoną oraz czosnek. marchewkę ścieramy na tarce, ziemniaka również. do przesmażonych warzyw dodajemy starte warzywa, bułkę tartą, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i kuminem. Wszystko razem wyrabiamy na masę, dzielimy na mniejsze porcje, formujemy kotlety warzywne. zrobione wstawiamy do lodówki na 1 godz. aby masa stężała. po tym czasie smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem z sera pleśniowego w bułce z plastrami pomidora i liśćmi sałaty.

Jabłecznik z ciasta francuskiego

Składniki:

ciasto francuskie 2 op.

masło 200g

cukier 100g

cynamon

jabłka 1kg

cukier wanilinowy

jajko 1szt

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do tarty, wykładamy pergamin i wysypujemy suchą fasolę lub groch, wypiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni około 15 minut. Drugi płat ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Posypujemy i zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry 1cm. Jabłka mieszamy z cynamonem, wanilią, sokiem z cytryny i pozostałym cukrem. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, na wierzchu układamy plastry ciasta zwiniętego. ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Wierzch ciasta skrapiamy lukrem i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości