zasady zdrowego odżywiania

    zasady zdrowego odżywiania

    Świadomość społeczna dotycząca produktów spożywczych stale się zwiększa. Klienci coraz częściej czytają etykiety i wybierają wyłącznie te produkty, które w swoim składzie nie zawierają sztucznych barwników oraz substancji konserwujących. Czym jest zdrowe odżywianie? To nic innego, jak dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników, witamin i mikroelementów, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie i rozwój.

    Często spotykamy się z modnymi dietami, słyszymy też wiele stereotypów dotyczących nawyków lub produktów żywnościowych. Jak jeść z głową, nie wierząc we wszystko, co przeczytamy i usłyszymy? Kilka mitów obaliła w naszym programie dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, autorka książki "Zakłamane jedzenie".

    Wrzesień powoli dobiega końca, a temat nowych zasad żywieniowych w Polskich szkołach jest nadal gorący. Przepisy budzące kontrowersje są dość rygorystyczne i trudne w realizacji. Czy taka restrykcja nauczy dzieci zdrowego odżywiania? Dlaczego dzieci niechętnie kupują zdrowe produkty w szkolnych sklepikach? Z jakich powodów trudno jest zapełnić półki sklepiku towarem atrakcyjnym dla uczniów? Czy tylko dzieciaki potrzebują edukacji na temat zdrowego odżywiania? W Dzień Dobry TVN gościliśmy: Agatę Kościkiewicz - mamę dwóch synów w wieku szkolnym, dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec oraz dyrektorkę warszawskiej szkoły podstawowej Danutę Kozakiewicz.