(Ro)zważmy to

    (Ro)zważmy to

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała oświadczenie w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze. Naukowcy ciągle pracują nad mniej szkodliwymi zamiennikami, które również niwelowałyby zagrożenie pojawienia się w wędlinach jadu kiełbasianego. Czy powinniśmy całkowicie zrezygnować z szynek ze sklepu? Jak wybrać wędlinę, która zawiera w sobie możliwie najmniej konserwantów? W Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka wytłumaczyła, dlaczego pieczone w domu mięso nie jest tak różowe jak to ze sklepu.

    Polacy, po Brytyjczykach, piją najwięcej herbaty w Europie. Dlaczego warto ją pić? Czy kupować tę w liściach, czy w torebkach? Czym charakteryzują się herbaty: czarna, zielona, czerwona i biała? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. Natomiast Dorota Wellman i Marcin Prokop pokazali, jak rakietę z herbaty wysłać w kosmos. Zobaczcie, jak skończył się ten lot ;)

    Zatkane tętnice, otyłość brzuszna, cukrzyca, bezpłodność a nawet rak - takie mogą być skutki spożywania dużych ilości rafinowanego oleju palmowego. Producenci żywności chętnie go stosują ze względu na niską cenę. Znajdziemy go w czipsach, słonych przekąskach, czekoladzie, kostkach rosołowych i wielu innych produktach. Czym naturalny olej palmowy różni się od rafinowanego? Dlaczego ten rafinowany nie został jeszcze zakazany? Czy możliwe jest całkowite wyeliminowanie go z diety? O tym w Dzień Dobry TVN dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH oraz prowadząca cykl "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka.

    Kiszonki są zdrowe. Niestety te dostępne w sklepach bywają sztucznie zakwaszane i zawierają konserwanty. O tym, jak zrobić domową kapustę kiszoną i jakie są jej zalety powiedziała w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka.

    Na punkcie diety pudełkowej oszalało wiele osób. Co zawierają takie pudełka? A może tańsze jest przygotowanie własnych? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka.

    Choinki przystrojone zrobionymi własnoręcznie ozdobami wyglądają uroczo. Jak zatem je przygotować? Jakich materiałów użyć? O tym prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. Dowiedzieliśmy się również, jakie bombki są w tym roku najmodniejsze.

    Jednym z ulubionych mikołajkowych prezentów dziecka uwielbiającego słodkości jest czekoladowy Mikołaj. Ale czy te dostępne w sklepach mają w sobie prawdziwą czekoladę? Jakie składniki można w nich znaleźć? Jakie właściwości prozdrowotne ma kakao? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. W studiu polała się również czekoladowa krew, ponieważ Anna Kalczyńska odgryzła Mikołajowi... No właśnie... co? :)

    Po erze sushi i kebaba do Polski przyszła moda na hummus. Pasta z cieciorki zawiera dużo białka roślinnego i długo pozostaje w żołądku, dzięki czemu jest idealną przekąską nie tylko dla wegetarian, ale również osób dbających o szczupłą sylwetkę. Na sklepowych półkach możemy ją znaleźć z przeróżnymi dodatkami. A może warto samodzielnie zrobić hummus w domu? Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyny Bosackiej!

    To niezwykle istotne, czym karmimy swojego psa. Dlatego warto się zastanowić, czy zdrowa jest karma kupowana w sklepach, czy może jednak lepiej przygotowywać jedzenie dla pupila w domu? Tematem zajęła się prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka, którą gościliśmy w Dzień Dobry TVN.

    Proszki, płyny, kapsułki, a nawet orzechy. Do białego, kolorowego, czarnego, wełnianego i specjalnie dla alergików. Z Niemiec, czy polskie? Ekologiczne, zrobione w domu czy te standardowe? Wielość detergentów piorących jest wręcz przytłaczająca i sprawia, że pozornie prosta czynność polegająca na wrzuceniu do pralki brudnych ubrań, a po pewnym czasie wyciągnięciu z niej czystych, staje się nie lada wyzwaniem. Z gąszczu mydlin i pytań wyciągnęła nas w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka.

    Masło orzechowe, zaraz obok bekonu i pancake'ów, jest najpopularniejszym przysmakiem pojawiającym się na amerykańskich stołach podczas śniadań. Można je zrobić z każdego rodzaju orzechów, choć najpopularniejsze jest to z fistaszków. Zawiera duże ilości białka roślinnego, zdrowych tłuszczów oraz magnezu. A jak wybrać dobre masło? Kupić je w sklepie, czy przygotować w domu? Orzechowe tajemnice rozwiązała dla nas Katarzyna Bosacka w swoim cyklu "(Ro)zważmy to".

    Wiele dzieci uwielbia keczup. Maluchy dodają go do jajecznicy, smarują nim kanapki i parówki. Prowadząca cykl "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić, co znajduje się w keczupach, które można nabyć w sklepach i jak zrobić ketchup domowy. Jej ekspertami byli: dietetyk Anna Jelonek i szef kuchni Andrzej Polan.

    Tym razem prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka wzięła na warsztat syropy na przeziębienie. Co zawierają te, które można kupić bez recepty? Czy są skuteczne? Jak przygotować syrop domowy z cebuli? Jakie warzywa mają w sobie naturalne antybiotyki?

    Wiele kolorowych i pachnących mydeł dostępnych w sklepach podrażnia skórę. Prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić, co nas podrażnia w mydle, jak w domu zrobić naturalne i zdrowe mydło oraz jaka jest różnica cenowa między mydłem sklepowym i domowym. Dlaczego nie warto kupować mydeł antybakteryjnych?

    W kolejnym odcinku cyklu "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę kostkę rosołową. Te sklepowe mają w sobie dużo soli oraz najtańszy utwardzony tłuszcz roślinny. Czy w takim razie kupna kostka rosołowa jest niebezpieczna dla naszego zdrowia? Czy kostkę rosołową można zrobić samemu w domu?

    Sezon na morele dobiega końca. Jesienią możemy jeść morelowe przetwory oraz w postaci moreli suszonych. Morele zawierają przeciwutleniacze, regulują ciśnienie, pracę układu trawiennego. Jak je suszyć i jak przechowywać? Czy susząc morele owoce tracą swoje wartości odżywcze? W cyklu "(Ro)zważmy to..." sprawdziła to Katarzyna Bosacka.

    Płyny sklepowe mają w sobie detergenty, dzięki którym skutecznie możemy umyć naczynia. Niestety detergenty podrażniają też naszą skórę. W kolejnym odcinku cyklu "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić, czy w warunkach domowych da się stworzyć produkt bez konserwantów i sztucznych barwników, który nie będzie podrażniał naszych dłoni, ale przede wszystkim dokładnie umyje naczynia.

    W drugim odcinku cyklu "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka zajęła się izotonikami. Zobaczcie, co znajduje się w składzie niektórych produktów dostępnych w sklepach i, jak samemu przygotować taki napój z naturalnych składników. Czy po izotoniki, w których znajdują się sztuczne barwniki, mogą sięgać kobiety w ciąży i dzieci?

    Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?