rogal świętomarciński

    rogal świętomarciński

    Rogale z bogatym nadzieniem, nazywane Rogalami Świętomarcińskimi pochodzą tradycyjnie z Poznania. Przygotowywane są również w innych częściach wielkopolski na cześć Dnia Świętego Marcina, który przypada 11 listopada. Zwyczaj ten sięga aż czasów pogańskich, kiedy składano ofiary bogom, a kościół łaciński przyjął go i połączył ze Świętym Marcinem. 

    Z okazji Narodowego Święta Niepodległości w kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na gęsinę i rogale zaprezentowali szef kuchni - Tomasz Purol i Mistrz Polski i Świata w cukiernictwie - Paweł Mieszała. Smacznego!

    Rodzina Koperskich z Poznania od wielu lat prowadzi własną piekarnię i tym co przynosi im największą dumę jest rogal świętomarciński. Pokazali nam, jak wypiekają ten przepyszny i słodki przysmak z Wielkopolski.