W zimowym okresie najwięcej właściwości odżywczych mają warzywa okopowe, między innymi seler. Czy wiedzieliście, że warzywo to ułatwia odchudzanie i dodaje wigoru? Dlaczego należy przechowywać je w ziemi? Jak je odpowiednio przygotować, by nie straciło walorów smakowych i zdrowotnych?
Nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na wybrzeże w poszukiwaniu idealnego łososia. Dlaczego ryba jest tak trudno dostępna? Jakie łosoś bałtycki ma właściwości? Dlaczego warto piec go w niskiej temperaturze?
W ostatnim czasie polski rynek zalewa fala sztucznych miodów. Kupienie prawdziwego produktu staje się coraz trudniejsze. Zdarza się, że sami pszczelarze mieszają prawdziwy miód z tym sztucznym. Jak sprawdzić, czy miód, który kupiliśmy jest prawdziwy? Jaki smak powinien mieć prawdziwy miód? I jakie właściwości ma miód zwany też płynnym złotem? W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym Mikołaj Rey.