Brak cynku w organizmie skutkuje zmęczeniem, spadkiem odporności i częstymi infekcjami. Obok selenu i arsenu cynk jest niezwykle istotny w profilaktyce nowotworów. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy genetyka i onkologa prof. Jana Lubińskiego, aby zapytać o właściwości tego mikroelementu. Czy niedobory cynku są powszechne? W jakiej postaci go przyjmować? W jakich produktach spożywczych się znajduje? Czym grozi nadmiar cynku?
Selen jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia i życia. O jego zaletach i prawidłowej suplementacji rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z genetykiem i onkologiem prof. Janem Lubińskim z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Przy jakich chorobach powinniśmy szczególnie badać jego poziom? Dlaczego Polacy mają niedobory selenu? Jakie produkty zawierają selen? Czy bez badania krwi jesteśmy w stanie sami stwierdzić niedobór lub nadmiar selenu?