Smok Wawelski, Lajkonik i hejnał mariacki to nie jedyne symbole Krakowa. Niektórym gród Kraka kojarzy się przede wszystkim z obwarzankiem. W naszym programie zgłębiliśmy nie tylko historię tego lokalnego przysmaku, ale i proces jego powstawania.
Izabella St. James, doskonale znana z programu "Żony Hollywood", przyleciala do Polski z Los Angeles i zabrała dziennikarza Mateusza Hładkiego w sentymentalną podróż po rodzinnym Krakowie. Czy krakowskie obwarzanki nadal smakują tak, jak wtedy, gdy Izabella była dzieckiem? Co zawsze kupuje w prezencie dla mamy, gdy przyjeżda do Krakowa? Czy popularność ją męczy? Mateuszowi Hładkiemu pokazała swoje miejsca w Krakowie i zdradziła czy podobają się jej polscy mężczyźni...
Kraków kojarzy nam się z Sukiennicami, Bazyliką Mariacką, Wawelem oraz z ... obwarzankiem. A jak powiedział Mikołaj Rey, "krakowski obwarzanek to nie lada gratka. To tradycja przepyszna dla każdego wujka, turysty i dziadka". Skąd się wzięły obwarzanki krakowskie? Jak się je wypieka? Czy oryginale obwarzanki zawierają "chemię"? Jak odróżnić prawdziwego obwarzanka od tego podrabianego? Rozmawialiśmy o tym z ekspertem Dzień Dobry TVN Mikołajem Reyem.