Agnieszka i Jarosław zamieszkali pod Krakowem i choć tego nie planowali – zaczęli hodować kozy. Obecnie wytwarzają mleczne produkty, które następnie rozprowadzają. Dlaczego warto kupować produkty kozie i kto szczególnie powinien po nie sięgać? Na te pytania odpowiedziała obecna w studio Dzień Dobry TVN Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.
Nasz smakosz Mikołaj Rey spotkał się z pasjonatem dobrego jedzenia Tomaszem Listopadzkim. W gospodarstwie Pana Tomasza Mikołaj skosztował własnoręcznie wyrabianego sera koziego. Co więcej, Rey sam go uwędził. Jakie produkt ma właściwości zdrowotne? I z czym można go przyrządzić w kuchni?
Mleko, które możemy obecnie kupić w sklepach jest jest produktem wysoko przetworzonym. Nienasycone konserwantami mleko to te prosto od krowy. Dla nas dorosłych to niezapomniany smak dzieciństwa. Czy nasze dzieci potrafiłyby rozpoznać smak świeżego, zdrowego mleka? Postanowiliśmy to sprawdzić. Dzieci próbowały czterych rodzajów mleka, w tym sojowego, koziego, krowiego, ale z kartonu, na koniec wypiły mleko świeże. Czy potrafiły je wskazać? Jak oceniły jego smak?