Rynek jest pełen produktów spożywczych o bardzo niskiej zawartości wartościowych składników odżywczych. Wielu z nich należy unikać. Warto zwracać uwagę na kaloryczność, zawartość cukru czy tłuszczów nasyconych, ale nie kierować się mitami, które wyrosły wokół niektórych artykułów żywnościowych. Które są niesłusznie uznane za niezdrowe?
Wakacje i sezon plażowy coraz bliżej, a dodatkowe kilogramy nigdzie się nie wybierają. Wiele osób sięga więc po wszelkiego rodzaju sposoby na ekspresowe odchudzanie, jednak waga ani drgnie. Okazuje się, że często bezwiednie sięgamy po pozornie „niewinne” składniki, które nawet w małych ilościach psują naszą dietę. Sprawdź, na które produkty warto uważać, jeśli chcesz schudnąć.
Dieta bezglutenowa zyskuje coraz więcej zwolenników. Faktem jest jednak, że tylko około 6% populacji cierpi na nietolerancję tego składnika. Czy warto więc wyrzucić z naszej kuchni bogatą w składniki odżywcze pszenicę? O tym, jakie pieczywo warto kupić, porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anetą Łańcuchowską.