Noworoczne postanowienia to już tradycja. Katarzyna Bosacka postanowiła więc zwrócić uwagę na istotne kwestie dotyczące jedzenia, jego magazynowania, wtórnego wykorzystania oraz diet, od których zazwyczaj rozpoczynamy swoje obietnice. Co zrobić, by nie zwariować i podołać wyzwaniu?
Rocznie w Polsce około 9 milionów ton jedzenia ląduje na śmietniku! Najczęściej wyrzucamy wędliny, pieczywo warzywa i owoce. W efekcie miesięcznie do kosza wyrzucamy średnio 50 złotych na osobę. O manowaniu żywności i sposobach na radzenie sobie z tym problemem rozmawialiśmy z Anną Bogucką z Federacji Polskich Banków Żywności i Anetą Kuroń, która współpracuje z Bankami Żywności. A Wy, dużo jedzenia wyrzucacie do kosza?
"Kuchnia+" obchodziła swoje urodziny w nietypowy sposób. Zgromadzonym, na zorganizowanej z tej okazji kolacji, gwiazdom podała dania wykonane z resztek. Nietuzinkowy pomysł miał zwrócić uwagę na poważny problem: marnotrawstwo jedzenia. W Dzień Dobry TVN pojawił się główny kucharz całego zamieszania Aleksander Baron, były Mister Polski Rafał Maślak oraz uczestniczka "Azja Express" Maria Konarowska. Jak wycieczka do Azji zmieniła jej spojrzenie na jedzenie?