Wciąż nie wiadomo, co stoi za katastrofą ekologiczną na drugiej co do wielkości polskiej rzece.
Olej palmowy znajdziemy zarówno w kosmetykach i jak produktach spożywczych wysokoprzetworzonych. Olej jest szkodliwy dla naszego zdrowia, a jego wyrób niszczy środowisko. Produkcja oleju palmowego jest jedną z najsilniejszych gałęzi gospodarki Indonezji. W ciągu ostatnich 20 lat, by zrobić miejsce pod palmy, wykarczowano i wypalono 2,5 mln hektarów lasów tropikalnych. Przez wycinkę lasów zagrożonych jest wiele gatunków zwierząt. Jak wielka jest to skala? Czy grozi nam katastrofa ekologiczna? Kilka dni temu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego. Co możemy zrobić, by zmniejszyć zapotrzebowanie na olej palmowy? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Małgorzatę Łupinę, Zastępcę Dyrektora Programowego TVN ds. kanałów tematycznych oraz Jakuba Skrzypczyka z Fundacji WWF.