Zwiększa uczucie sytości, wspomaga trawienie, obniża stężenie glukozy oraz ciśnienie tętnicze krwi. Często jest rekomendowany tym, którzy chcą schudnąć. Czym jest błonnik? Ile powinniśmy go jeść i dlaczego? Czy każdy powinien jeść błonnik? W jakich produktach go znajdziemy? I czy niedobór błonnika w diecie może przyczyniać się do otyłości? O błonniku rozmawialiśmy z dietetyk Justyną Markowską, gościem Dzień Dobry TVN.
Gluten, nabiał, mięso... coraz częściej decydujemy się na wyeliminowanie jakiegoś produktu lub składnika z naszej diety. Przy tym nie kierujemy się zdrowym rozsądkiem i tym, czego faktycznie nie toleruje nasz organizm, a modą. Dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy psychodietetyk Justynę Markowską, która powiedziała z których produktów możemy bezpiecznie zrezygnować nie narażając naszego zdrowia. Czy każdy, niezależnie od wieku, płci i rodzaju wykonywanej pracy może usunąć z diety co mu się podoba?
Często z tego, że zajadamy stres, zdajemy sobie sprawę już po fakcie. Za chwilę gastronomicznej przyjemności płacimy poczuciem winy i wyrzutami sumienia. Wtedy znowu sięgamy po jedzenie, by poprawić sobie nastrój. Jak wydostać się z zaklętego kręgu? Czy podjadanie związane jest tylko ze stresem? O tym w Dzień Dobry TVN żona kucharza Jana Kuronia Aneta Kuroń i psychodietetyk Justyna Markowska.