Wykonywanie operacji plastycznych w Turcji jest coraz popularniejszą praktyką. Niestety, relatywnie niskie ceny nie zawsze idą w parze z bezpieczeństwem i satysfakcją klientów.
Policja wyjaśnia zajście
Ekspert: "Obserwujemy obecnie rozkwit nielegalnego biznesu".
Historia sztuki jest nierozerwalnie związana z fałszerstwem. O fałszerzach, ich umiejętnościach i stworzonych przez nich podróbkach, które możemy zobaczyć w muzeach opowiedział nam prof. Jerzy Miziołek - historyk sztuki i dyrektor Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego: "Wiele fałszerstw to są wybitne, znakomite dzieła sztuki. Ci artyści, gdyby żyli w czasach Botticellego, Leonarda da Vinci lub twórców starożytnych, byliby tak wybitni, jak oni sami, jak Ci, których fałszowano".
Fałszerze żywności zarabiają więcej niż handlarze narkotyków. Około 13 proc. kontrolowanej żywności jest uznawana za sfałszowaną, natomiast co 5 etykieta zakłamuje skład opakowania. Jak nie dać się oszukać i kupować produkty dobrej jakości? Czego unikać? Jak fałszuje się jabłka? W Dzień Dobry TVN prof. Stanisław Kowalczyk - ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości żywności SGH i doktor nauk farmaceutycznych Anna Makowska powiedzieli jak wyglądają kontrole kupowanej przez nas żywności i na co zawracać uwagę podczas zakupów.