Podobno na twarzy wypisane jest wszystko, łączenie z błędami żywieniowymi, jakie popełniamy. Gość Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała powiedziała nam, czym charakteryzują się twarze amatorek: wina, cukru, glutenu i nabiału.
Wiele osób, by osiągnąć wymarzoną wagę, ciężko trenuje i stosuje diety, a mimo to ma problem ze schudnięciem. Przyczyną tego stanu rzeczy mogą być niewłaściwe nawyki żywieniowe. O najczęściej popełnianych błędach w odżywianiu rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyczką Agnieszką Piskałą.
Nawet będąc na zdrowej diecie, raz na jakiś czas można sobie pozwolić na więcej i zjeść coś, czego nie ma w naszym codziennym menu. Niestety zdarza się, że w odpowiedzi nasz żołądek może reagować na takie sytuacje tzw." ciążą spożywczą". Jakie produkty mogą ją spowodować? Porozmawialiśmy na ten temat z Agnieszką Piskałą, dietetyk oraz Małgosią Mączyńską, która poddała sie naszemu testowi.
Smażona ryba z frytkami na obiad, a na deser gofry z bitą śmietaną i polewą czekoladową. To jedne z najchętniej jadanych wakacyjnych "przysmaków". W których potrawach i przekąskach kryją się największe kaloryczne pułapki? Iloma pustymi kaloriami dopychamy się w trakcie urlopów? W studiu Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agnieszkę Piskałę, dietetyczkę. A czy Wy objadaliście się podczas urlopu?
Jak pozbyć się bakterii i pestycydów ze świeżych produktów? W jaki sposób je umyć? Czy wystarczy opłukać pod wodą? Skąd pomysł, by myć warzywa w wodzie z octem lub w wodzie ozonowanej? Jak długo musi trwać proces oczyszczania? Na pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała Agnieszka Piskała, dietetyczka.
W kolejnym odcinku cyklu "Odważ(e)ni" Dominika Gwit spotkała się z Krzysztofem Kuśmierczykiem, który schudł aż 60 kilogramów. Co spowodowało, że postanowił zmienić swoje życie o 180 stopni i przeszedł na dietę? O swojej niełatwej drodze do sukcesu Krzysztof opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN. Na naszej kanapie zasiadły też dietetyczka Agnieszka Piskała i Dominika Gwit, która schudła 50 kilogramów.
Wielu dietetyków uważa, że niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć. Jednym z takich niebezpiecznych związków jest herbata z cytryną, ponieważ ten miks może wywołać chorobę Alzheimera. Jakich innych produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Jak się okazuje, nie tylko niedobór wody w organizmie jest szkodliwy dla zdrowia, ale również picie jej w zbyt dużych ilościach. Co się dzieje w ciele człowieka, kiedy ten wypije za dużo płynów? Dlaczego nie powinniśmy pić przed snem? Ile należy pić w ciągu dnia? Czy rzeczywiście kawa odwadnia organizm? Kiedy dozwolone jest picie większej ilości płynów? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Agnieszkę Piskałę, którą gościliśmy w Dzień Dobry TVN.
Przy dietach bogatych w białko a ubogich w węglowodany często dochodzi do zakwaszenia organizmu. Czy jest ono tak niebezpieczne jak wieszczą dietetycy? Czy może to typowy chwyt marketingowy stosowany przez firmy sprzedające specyfiki na odkwaszenie organizmu? Jakie są główne przyczyny zakwaszenia organizmu i które produkty powodują, że dochodzi do zakwaszenia organizmu? O to w studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Sól nam szkodzi, ale mimo to solimy bez opamiętania. Jaka jest zalecana dzienna dawka soli? Czy sól morska jest rzeczywiście zdrowsza od zwykłej białej soli? W jakich produktach jest sól? Czy możemy coś zrobić, aby pozbyć się soli z organizmu? Czym można zastąpić sól? Rozmawialiśmy o tym z gościem Dzień Dobry TVN dietetyczką Agnieszką Piskałą.
W czym przechowywać wędlinę, mięso, a jak ser? W papier do pieczenia, śniadaniowy czy w pudełkach plastikowych, a może w opakowaniach styropianowych? Jak ustrzec się przed listeriami i śluzowcami? O tym w studiu dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Agnieszka Piskała. Jaki mogą mieć wpływ garnki na Alzheimera?
Grzyby mogą zaatakować nasz organizm. Tworzą one naturalną mikroflorę jelita. Jednak czasem wymykają się spod kontroli organizmu i wtedy mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jakie są objawy zagrzybienia organizmu? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała Agnieszka Piskała, dietetyczka.
Kefir, jogurt, maślanka, mleko i inne produkty mleczne. Kapusta kwaszona i ogórki kiszone. To najpopularniejsze źródła dobrych bakterii. Jakich szczepów bakterii szukać? W jakich ilościach produkty te powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie? Za co odpowiedzialne są „dobre bakterie” i czym skutkuje ich niedobór? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Agnieszka Piskała.
Genodieta to sposób odżywiania dopasowany do profilu genetycznego konkretnej osoby. By poznać swój przyszły jadłospis, musisz przejść badanie DNA. Czy to kolejny dietetyczny mit, czy rewolucja w odchudzaniu? O tym w studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
W sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się produkty pochodzące z Azji i Ameryki Południowej: spirulina, chlorella, fasolka adzuki, stewia i jagody goji. Zaliczane są do superfoods, czyli bardzo zdrowych produktów. Mają one coraz więcej zwolenników. Ale, czy każdy może je jeść? Czy swoją codzienną dietę można oprzeć tylko o te produkty? I czy w Polsce od lat hodowane warzywa i owoce mają podobe działanie? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Tak mówią dietetycy. Jesteście zdziwieni? My też byliśmy, ale dietetyczka Agnieszka Piskała wytłumaczyła w Dzień Dobry TVN sens tego powiedzenia. Jak się okazuje, niektóre potrawy przyśpieszają nasz metabolizm, a to powoduje chudnięcie. Sprawdźcie, jakie to są produkty i czy tylko na nich możemy oprzeć swoją dietę odchudzającą?
Jak rozbuchać ogień w kociołku? Dlaczego zimą tyjemy? Czy na chłodne dni potrzebujemy więcej kalorii? O tym w studiu Dzień Dobry TVN - dietetyczka Agnieszka Piskała.
Zemsta faraona to po prostu dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Najczęściej jej powodem jest woda. W jaki sposób jej zapobiegać i jak leczyć, by cały urlop nie biegać do toalety? Niebezpieczeństwo czyha także u nas u progu... szwedzkiego stołu. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agnieszkę Piskałę.