W przedświątecznym pośpiechu często zapominamy o aranżacji świątecznego stołu. Tak jak bogato, strojnie i z dużą uwagą zazwyczaj dekorujemy choinkę, tak w ten sam sposób moglibyśmy przybrać wigilijny stół, aby postawione na nim potrawy i przekąski prezentowały się nadzwyczaj elegancko i odświętnie. Jak to zrobić, zobaczcie sami.
Świąteczny stół
Połączeniem wszystkich świątecznych stołów jest zazwyczaj biały obrus, który uznany jest za klasykę. To, jakie wybierzemy dodatki i w jakim będą kolorze, zależy tylko od nas. Jak przyznała Anna Zając, w modzie wnętrzarskiej panuje dowolność, dzięki czemu możemy wszystko mieszać i łączyć.
Myślę, że w każdym domu powinna pojawić się biała zastawa. Zastaw białych też mamy ogromny wybór i mogą one mieć swój styl.
- powiedziała blogerka.
Taka zastawa jest uniwersalna i praktyczna, gdyż wraz z potrzebą, możemy dobierać do niej poszczególne elementy. Jak zauważyła blogerka, aranżację świąteczną warto budować latami.
Zacznijmy od obrusu, zastawy, na początek szyszki, jakieś delikatne elementy na stole.
Każdego roku możemy dokupić nowy element. Dobrym pomysłem jest także zakupienie pudełka, w którym będziemy przechowywać zastawę i dodatki na specjalne okazje.
Zobacz też:
- Choinka z makaronu. Jak zrobić ją samodzielnie krok po kroku?
- Sennik: Choinka bożonarodzeniowa – symbolika i znaczenie
- Firmowe imprezy świąteczne – jak je przetrwać?
Autor: Nastazja Bloch