Muhammara – pasta z papryki i orzechów włoskich
Składniki:
3 czerwone papryki (400 g po wyjęciu nasion)
60 g orzechów włoskich
1 łyżka syropu klonowego
½ łyżeczki ostrych płatków chili
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
szczypta soli
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
oliwa z oliwek
Dodatkowo do podania: chleb żytni na zakwasie
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200ºC. Umyj paprykę, przetnij na pół a następnie pozbądź się środka- nasion. Przygotowaną paprykę połóż na blaszce do pieczenia i piecz jakieś 30 minut. Po tym czasie, obróć paprykę na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie podpraż orzechy włoskie na suchej patelni tak aby nabrały koloru.
Po wyciągnięciu papryki włóż ją do torebki plastikowej. Dzięki temu skórka obluzuje się pod wpływem pary i dużo łatwiej będzie nam się jej później pozbyć. Po około 10-15 minutach możemy, ostrożnie trzymając za ogonek ściągamy skórkę z papryki.
Do malaksera wrzucamy podprażone orzechy włoskie i mielimy na drobno, dodajemy obraną paprykę, sól, czosnek, płatki chili, syrop klonowy. kumin rzymski i koncentrat pomidorowy. Wszystko zmiksuj na jedną gładką masę. Pastę przełóż do miseczki i polej łyżką dobrej oliwy. Najlepiej smakuje z żytnim pieczywem na zakwasie.
Sałatka z pieczonych papryk i kozim serem
Składniki:
3 upieczone papryki (żółta, czerwona, zielona),
kozi ser
czerwona cebula
orzechy laskowe
granat
rucola
świeży szpinak
soczewica z puszki
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
1 łyżka miodu
świeży rozmaryn
Składniki na sos:
jogurt naturalny
sok z świeżo wyciśniętej cytryny
świeże liście mięty
Przygotowanie:
Na talerz lub półmisek wyłóż szpinak baby oraz liście rukoli. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Upieczoną paprykę w trzech kolorach, przekrój i ułóż na półmisku, następnie dodaj odsączoną soczewicę, podprażone orzechy laskowe, granat oraz ser kozi. Całość skrop mieszanką z świeżego rozmarynu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i miodu. Na brzegach półmisku zrób niewielkie kleksy z przygotowanego sosu cytrynowo-miętowego.
Zupa z pieczonej papryki, brzoskwinią i chrupiącym boczkiem
Składniki:
4 duże upieczone papryki: dwie czerwone i dwie żółte
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki cynamonu
2 duże brzoskwinie
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
150 g boczku w plastrach
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka posiekanej kolendry
1,5 litra wywaru lub rosołu
2 łyżki obranych pistacji
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oleju kokosowym. Dodaj papryki bez skóry i zalej wywarem. Dodaj przyprawy i gotuj 5 minut.
W rondelku rozgrzej olej kokosowy, rozpuść cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu, dodaj brzoskwinie pocięte na mniejsze kawałki
i duś około 15 minut, ciągle mieszając. Rozgrzej patelnie i podsmaż boczek aż będzie chrupiący lub ułóż go na kratce w piekarniku i piecz w temp 220 stopni przez 6 minut.
Do papryk dodaj przecier pomidorowy, zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Nalej zupę do miski i udekoruj brzoskwiniami, boczkiem, kolendrą i orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN