Sowa gotuje z Mlynkovą

Halina Mlynkova przyjęła nasze zaproszenie i wraz z mistrzem kuchni - Robertem Sową - przygotowała dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania.

ZUPA KREM Z DYNI Z MARCHEWKĄ, MLEKIEM KOKOSOWYM I CURRY

Składniki:

800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni

2 łyżki masła

1 pokrojona w kostkę cebula

1 łyżka miodu wielokwiatowego

2 szklanki mleka kokosowego

4 pokrojone w plastry marchewki

500 ml bulionu warzywnego

2 łyżki curry Prymat

2 łyżki prażonych pestek dyni

Gałka muszkatołowa, imbir, pieprz biały mielony, chili

Pieprz cayenne Prymat, kardamon

Kilka listków świeżej kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu podsmażyć na maśle dynię, cebulę i marchew, dodać pieprz, miód i curry. Następnie dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu lekko ostudzić i zmiksować. Następnie zupę wlać do garnka, podgrzać na małym ogniu, dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Zwiększyć ogień na średni i często mieszając gotować zupę. Tak przygotowany krem doprawić do smaku, jeśli będzie zbyt gęsty dolać więcej bulionu. Całość udekorować prażonymi pestkami dyni i listkami świeżej kolendry.

AROMATYCZNY GULASZ WIEPRZOWY Z PRZYPRAWĄ DO GULASZU PRYMAT, CZERWONĄ FASOLKĄ I POMIDORAMI

Składniki:

600 g łopatki wieprzowej

Marynata:

0,5 szklanki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do gulaszu Prymat

1 pokrojona w kostkę biała cebula

1 pokrojona w kostkę czerwona cebula

100 g pokrojonego w kostkę bekonu

1 pokrojona w kostkę marchewka

1 pokrojona w kostkę czerwona papryka

8 pokrojonych w kostkę pieczarek

200 g (1 puszka) pokrojonych w kostkę pomidorów pelati

100 ml czerwonego wina

3 ząbki czosnku

100 ml bulionu

200 g ugotowanej czerwonej fasolki

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat, liść laurowy, ziele angielskie, kmin

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną łopatkę wieprzową pokroić w grubą kostkę, zamarynować w oliwie z oliwek zmieszanej z przyprawą do gulaszu Prymat i odstawić na godzinę. Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać białą i czerwoną cebulę, bekon, marchewkę, paprykę, pieczarki, czosnek i przyprawy. Całość podsmażyć, wlać wino oraz bulion i dusić przez około 40 minut. Następnie dodać pomidory, czerwoną fasolkę i całość doprawić do smaku. Tak przygotowany gulasz podawać z jogurtem bałkańskim lub kwaśną śmietaną.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości