ZUPA KREM Z DYNI Z MARCHEWKĄ, MLEKIEM KOKOSOWYM I CURRY
Składniki:
800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 łyżki masła
1 pokrojona w kostkę cebula
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 szklanki mleka kokosowego
4 pokrojone w plastry marchewki
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki curry Prymat
2 łyżki prażonych pestek dyni
Gałka muszkatołowa, imbir, pieprz biały mielony, chili
Pieprz cayenne Prymat, kardamon
Kilka listków świeżej kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu podsmażyć na maśle dynię, cebulę i marchew, dodać pieprz, miód i curry. Następnie dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu lekko ostudzić i zmiksować. Następnie zupę wlać do garnka, podgrzać na małym ogniu, dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Zwiększyć ogień na średni i często mieszając gotować zupę. Tak przygotowany krem doprawić do smaku, jeśli będzie zbyt gęsty dolać więcej bulionu. Całość udekorować prażonymi pestkami dyni i listkami świeżej kolendry.
AROMATYCZNY GULASZ WIEPRZOWY Z PRZYPRAWĄ DO GULASZU PRYMAT, CZERWONĄ FASOLKĄ I POMIDORAMI
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
Marynata:
0,5 szklanki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do gulaszu Prymat
1 pokrojona w kostkę biała cebula
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
100 g pokrojonego w kostkę bekonu
1 pokrojona w kostkę marchewka
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
8 pokrojonych w kostkę pieczarek
200 g (1 puszka) pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
100 ml czerwonego wina
3 ząbki czosnku
100 ml bulionu
200 g ugotowanej czerwonej fasolki
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat, liść laurowy, ziele angielskie, kmin
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną łopatkę wieprzową pokroić w grubą kostkę, zamarynować w oliwie z oliwek zmieszanej z przyprawą do gulaszu Prymat i odstawić na godzinę. Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać białą i czerwoną cebulę, bekon, marchewkę, paprykę, pieczarki, czosnek i przyprawy. Całość podsmażyć, wlać wino oraz bulion i dusić przez około 40 minut. Następnie dodać pomidory, czerwoną fasolkę i całość doprawić do smaku. Tak przygotowany gulasz podawać z jogurtem bałkańskim lub kwaśną śmietaną.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN