Zdjęcie: Michał Wargin / East News
W kuchni Dzień Dobry TVN spotkał się z Anną Bosak, która jest nie tylko utalentowaną aktorką i tancerką, ale także pasjonatką kulinariów. Zobacz, co wyniknęło z ich kulinarnej współpracy!
Buraczki domowe z serem kozim
Przepis na 4 porcje| czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
1 słoik buraczków domowych Smak
200 g sera koziego
1 łyżka chrzanu tartego Smak
otarta skórka z cytryny
garść rukoli lub roszponki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Odcedzone buraczki pokrój na plasterki o grubości 1 cm. Ułóż na talerzu, następnie posyp pokruszonym serem kozim. Polej chrzanem wymieszanym ze skórką cytrynową, oliwą i posyp rukolą. Na koniec dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz!
Tagliatelle z krewetkami
Przepis na 4 porcje czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
1x 500 g opakowanie makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki Oliwek zielonych Smak
2 łyżki Oliwek czarnych Smak
2 łyżki Kaparów Smak
8 Pomidorów suszonych Smak
1 chilli
20 dużych krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
1 pęczek pietruszki
250 g sera risotta
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron we wrzątku zgodnie instrukcją na opakowaniu. Postaraj się, aby był al’dente, czyli półtwardy – taki smakuje najlepiej. W tym czasie na patelni podsmaż na oliwie wyciśnięty czosnek oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Wrzuć odcedzone i posiekane drobno oliwki, kapary oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Podsmażaj całość przez 3-4 minuty, aż powstanie lekki sos. Następnie wrzuć posiekane chilli (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw), dodaj rozmrożone i obrane krewetki i smaż przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj całość z odcedzonym makaronem. Dodaj ser ricotta i przełóż na talerze!
Grillowany kurczak z salsą!
Przepis na 2 porcje| czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
2 piersi z kurczaka (oczyszczone)
garść pomidorów koktajlowych
1 łyżka Oliwek zielonych SMAK
1 łyżka Oliwek czarnych SMAK
1 łyżka Kaparów SMAK
kilka listków mięty
4 łyżki oliwy z oliwek
garść rukoli (lub innej dostępnej sałaty)
2 łyżki Marchwi sałatkowej SMAK
Sposób przygotowania:
Piersi dopraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą i usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Smaż przez 5-6 minut z każdej strony aż mięso zacznie łatwo odchodzić. W tym czasie przygotuj salsę krojąc drobno pomidory oraz oliwki. Wymieszaj całość w miseczce z kaparami, posiekaną miętą i oliwą. Dopraw solą i pieprzem tak jak lubisz. Na koniec wymieszaj rukolę z marchwią i skrop oliwą. Podawaj grillowaną pierś z kurczaka z obfitą porcją salsy i garścią rukoli. Do dania możesz podać również kuskus z miodem, orzechami i rodzynkami, pycha!
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN