Dzień Makaronu w Dzień Dobry TVN

Makaron z dynią, pulpetami i szałwią
Makaron z dynią, pulpetami i szałwią
Obchodzimy dziś Światowy Dzień Makaronu. Agnieszka Więdłocha wspólnie z Andrzejem Polanem postanowili uczcić go w kuchni dzień Dobry TVN przygotowując kilka pysznych dań: makaron z kapustą, cieciorką, wędzonką i lubczykiem; carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem; Makaron z dynią, pulpetami i szałwią oraz makaron z włoszczyzną, soczewicą i papryką pieczoną! Co dziś pojawi się na Waszym stole? ;)

Makaron z kapustą, cieciorką, wędzonką i lubczykiem

Składniki:

500 g makaronu

½ główki kapusty

250 g Boczku wędzonego

1 puszka cieciorki

cebula

100 ml śmietany 36%

świeży lubczyk, koperek

pieprz, sól,

Przygotowanie:

Kapustę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy krótko. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy boczek wędzony. Smażymy chwile. Kapustę odcedzoną przesmażamy, dodajemy wędzonkę z cebulą i śmietanę. Na koniec dodajemy cieciorkę, lubczyk. Sporo pieprzu i sól do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, dodajemy do pozostałych składników.

Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

Składniki:

Opakowanie makaronu

300 g boczniaków

4 żółtka

200 ml śmietany 36%

1 cebula

3 łyżki ser tartego bursztyn

3 łyżki startego chrzanu korzeniowego

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebule, boczniaki. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do przesmażonych boczniaków dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, pieprz, sól. Wrzucamy makaron, ser tarty, mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka, posypujemy chrzanem tartym i natką.

Makaron z dynią, pulpetami i szałwią

Składniki: 

400 g mięsa mielonego z indyka

ząbek czosnku

cebula szalotka

2 łyżki masła

opakowanie makaronu penne

500 g dyni

4 pomidory polskie

szałwia

olej od smażenia

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Szalotkę i czosnek przesmażamy na maśle, smażymy aż zmiękną. Dodajemy łyżkę śmietany. Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy łyżkę bułki tartej, doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy klopsiki i smażymy na maśle z olejem. Z pomidorów, cebuli i czosnku przygotowujemy sos. Dynię kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dodajemy pulpety, pieczoną dynię i szałwie. Następnie dodajemy makaron. Wszystko razem mieszamy.

Makaron z włoszczyzną, soczewicą i papryką pieczoną

Składniki:

Opakowanie makaronu kokardka

2 szklanki bulionu warzywnego

200 g soczewicy zielonej

marchew

2 łodygi selera naciowego

korzeń pietruszki

cebula

2 papryki czerwone

olej do smażenia

cząber do smaku

sól, pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Na oleju obsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Po chwili dodajemy trochę bulionu i soczewice. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Paprykę pieczemy w piekarniku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Łączymy z sosem, dodajemy ser i cząber.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości