Makaron z kapustą, cieciorką, wędzonką i lubczykiem
Składniki:
500 g makaronu
½ główki kapusty
250 g Boczku wędzonego
1 puszka cieciorki
cebula
100 ml śmietany 36%
świeży lubczyk, koperek
pieprz, sól,
Przygotowanie:
Kapustę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy krótko. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy boczek wędzony. Smażymy chwile. Kapustę odcedzoną przesmażamy, dodajemy wędzonkę z cebulą i śmietanę. Na koniec dodajemy cieciorkę, lubczyk. Sporo pieprzu i sól do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, dodajemy do pozostałych składników.
Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem
Składniki:
Opakowanie makaronu
300 g boczniaków
4 żółtka
200 ml śmietany 36%
1 cebula
3 łyżki ser tartego bursztyn
3 łyżki startego chrzanu korzeniowego
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebule, boczniaki. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do przesmażonych boczniaków dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, pieprz, sól. Wrzucamy makaron, ser tarty, mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka, posypujemy chrzanem tartym i natką.
Makaron z dynią, pulpetami i szałwią
Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka
ząbek czosnku
cebula szalotka
2 łyżki masła
opakowanie makaronu penne
500 g dyni
4 pomidory polskie
szałwia
olej od smażenia
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Szalotkę i czosnek przesmażamy na maśle, smażymy aż zmiękną. Dodajemy łyżkę śmietany. Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy łyżkę bułki tartej, doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy klopsiki i smażymy na maśle z olejem. Z pomidorów, cebuli i czosnku przygotowujemy sos. Dynię kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dodajemy pulpety, pieczoną dynię i szałwie. Następnie dodajemy makaron. Wszystko razem mieszamy.
Makaron z włoszczyzną, soczewicą i papryką pieczoną
Składniki:
Opakowanie makaronu kokardka
2 szklanki bulionu warzywnego
200 g soczewicy zielonej
marchew
2 łodygi selera naciowego
korzeń pietruszki
cebula
2 papryki czerwone
olej do smażenia
cząber do smaku
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Na oleju obsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Po chwili dodajemy trochę bulionu i soczewice. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Paprykę pieczemy w piekarniku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Łączymy z sosem, dodajemy ser i cząber.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN