MUFFINY JAJECZNE Z WARZYWAMI
Składniki:
1/4 cukinii startej na tarce o dużych oczkach
30 g sera koziego lub fety
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1/3 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
3 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj 4 foremki do Muffinów i wysmaruj masłem. W misce roztrzep jajka, dodaj przyprawy oraz warzywa. Dodaj ser i wymieszaj widelcem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15 minut.
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
3 jajka
150 g cukru drobnego
150 g oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 mielonych migdałów
75 g drobno pokrojonego ananasa
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie puszysta ciągle miksując dodaj olej. Następnie dodaj marchewkę, migdały, ananasa i wiórki kokosowe. Dokładnie lecz delikatnie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę z cynamonem, sodą i proszkiem. Dodaj sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj wraz z masą marchewkową. Nastaw piekarnik na 150 stopni. Zapiekaj około godzinę w tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
KOLOROWE SZASZŁYKI
Składniki:
1 opakowanie mozzarelli (drobne kulki)
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
3 platerki ananasa
1 jabłko
1 gruszka
150 g sera żółtego w kawałku
1 gałązka różowych winogron
długie wykałaczki do szaszłyków
1 kiwi
Przygotowanie:
Na wykałaczki nabij składniki w dowolnej konfiguracji w zależności od upodobań dziecka. Jeśli dziecko jest zbyt małe, pokrój w kostkę kilka składników i wrzuć do pojemnika jako przekąska
OWSIANKA DO SZKOŁY
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki borówek amerykańskich1 łyżka miodu
1 łyżka orzechów laskowych drobno pokruszonych
1 łyżka migdałów
1 łyżka suszonej żurawiny
1/2 łyżki płatków z czekolady
Przygotowanie:
Zagotuj mleko kokosowe, dodaj płatki wraz z żurawiną i gotuj aż płatki wsiąkną mleko. Dodaj orzechy, migdały oraz miód i na koniec posyp płatkami z czekolady. Zapakuj szczelnie do pojemnika do szkoły.
PLACKI OWSIANE
Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka drobno posiekanej pomarańczy kandyzowanej
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 kubki kefiru
2 jajka
łyżka cukru pudru
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na placki wymieszaj dokładnie w misce łyżką. Rozgrzej olej kokosowy i smaż placki aż będą rumiane.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN