Okazuje się, że to w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Czy garnki i naczynia mogą być toksyczne? Wybór garnków na rynku jest ogromny. Emaliowane, żeliwne, teflonowe z aluminium, tytanowe. Które z nich są najbezpieczniejsze i w które warto zainwestować? Zapytaliśmy o to Katarzynę Bosacka, prowadzącą program "Wiem co jem" i "Wiem co kupuję".
Podobno większość konsumentów podczas zakupów kieruje się ceną produktu. Nie zawsze jednak to, co tańsze jest dla nas dobre. Co decyduje o cenie sera czy wędliny? Jak kupować dobrej jakości żywność? I czy zdrowe produkty muszą być drogie? Zapytaliśmy o to dziennikarkę Katarzynę Bosacką, prowadzącą program "Wiem, co jem i, co kupuję".
Prawdziwa rewolucja żywieniowa zawitała do szkolnych sklepików i... prawdziwe oburzenie sklepikarzy. Produkty, kóte dotychczas cieszyły się największą popularnością, czyli tzw. smieciowe jedzenie, zostały wycofane. Nowa ustawa, rygorystyczne przepisy, a wszystko po to, by zapobiegać otyłości wśród dzieci, bo polskie dzieci są coraz grubsze. W studio Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Katarzyną Bosacką - prowadzącą program "Wiem, co jem i wiem co kupuję". Co myślicie o tej zmianie?
Katarzyna Bosacka zeszczuplała 12 kilogramów i teraz nosi rozmiar 38! Czy będzie kontynuować tę drogę? - Nie mogę być już słodkim jamochłonem i pochłaniać wszystko jak leci. Poziom mojego cukru był bardzo wysoki wtedy, kiedy zaczynałam i słodycze już są nie dla mnie - mówiła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka. Chciałaby schudną jeszcze 4-5 kilogramów, ale nie che być "wieszakiem". Te niech wiszą sobie w szafie, bo kobiety powinny mieć pupy i biusty - uważa Bosacka. Jaką drogę przeszła, by schudnąć 12 kilogramów? Jak zdrowo się odchudzać? Ile razy dziennie trzeba jeść? Co na to jej rodzina?