Które grupy są szczególnie zagrożone? Gdzie należy uważać?
Brak cynku w organizmie skutkuje zmęczeniem, spadkiem odporności i częstymi infekcjami. Obok selenu i arsenu cynk jest niezwykle istotny w profilaktyce nowotworów. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy genetyka i onkologa prof. Jana Lubińskiego, aby zapytać o właściwości tego mikroelementu. Czy niedobory cynku są powszechne? W jakiej postaci go przyjmować? W jakich produktach spożywczych się znajduje? Czym grozi nadmiar cynku?
Naukowcy ze Szczecina dowiedli, ze im wyższe stężenie arsenu we krwi, tym większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Odkrycia dokonał zespół prof. Jana Lubińskiego z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Okazuje się, że arsen jest niebezpieczny zwłaszcza dla kobiet. Dlaczego? Jak wyglądał eksperyment? w jakich produktach spożywczych znajdziemy arsen? Z profesorem rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.