Zdjecie: Jan Kucharzyk/ East News
Oeuf a la neige, czyli lekkie bezowe pianki z kremem angielskim
Składniki:
700ml mleka
1 laska wanilii
8 jaj
1 szczypta soli
100g cukru
300ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj mleko z rozkrojoną laską wanilii. Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli i 50g cukru. Porcje ubitej piany wielkości łyżki wkładaj do wrzącego mleka, gotuj 1 minutę, przewróć na drugą stronę, gotuj koleją minutę. Wyciągnij i osącz z nadmiaru mleka na ręczniku papierowym. Żeby ułatwić sobie pracę, gotuj 5-7 pianek równocześnie. Pozostałe mleko wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Żółtka ubijaj z cukrem, aż zmienią kolor na jasno żółty i staną się puszyste, wtedy cienkim strumieniem wlewaj do nich gorące mleko, mieszaj, a następnie przelej masę z powrotem do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa stanie się gładka, zgęstnieje a piana zniknie. Nie gotuj kremu (jego temperatura nie powinna przekroczyć 84 stopni!). Krem przelej do salaterek, ostudź, do każdej miseczki włóż kilka bezowych pianek, deser podawaj schłodzony.
Delikatne millefeuille z gruszkami
Składniki:
4 gruszki (możesz równie dobrze użyć jabłek)
4 płaty ciasta filo
70g masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Owoce obierz i pokrój w drobna kostkę, przysmaż je w rondlu dodając 2 łyżki masła i 1 łyżkę cukru. Płat ciasta posmaruj cienką warstwą masła, pokryj kolejnym płatem ciasta. Tak samo postępuj z pozostałym arkuszami filo. Następnie pokrój ciasto filo w prostokąty. Rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 5-7 minut. Na talerzu ułóż prostokąt z ciasta filo, nałóż na niego łyżkę grusze, przykrej je ciastem, nałóż owocowy farsz, przykryj prostokątem ciasta.
Clafoutis z wiśniami
Składniki:
6 jaj
250ml śmietanki
4 łyżki brązowego cukru
1 laska wanilii
2 łyżki mąki
60g płatków migdałowych
500g wiśni (mogą też być dowolnie wybrane inne owoce takie jak: truskawki, maliny, borówki)
Przygotowanie:
Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je i odlej sok. Przełóż wiśnie do żaroodpornych foremek, posyp połową cukru i połową płatków migdałowych. Jaja ubij ze śmietanką, ziarenkami wanilii, cukrem i mąką. Taką masą zalej owoce, posyp je z wierzchu płatkami migdałowymi. Foremki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut.
Wyśmienite ciasteczka owsiane
Składniki:
300g płatków owsianych
300g maki pszennej razowej
200g masła
120g brązowego cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
Garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, jaja, posiekane orzechy, drobno pokrojona czekoladę i płatki, Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Masę nakładaj łyżka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Deser jogurtowo-truskawkowy
Składniki:
1 galaretka truskawkowa
500 ml jogurtu naturalnego
Cukier waniliowy
3 łyżki cukru
200g mrożonych truskawek
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej ja do szklanek (powinna zajmować 1/3 objętości). Żelatynę umieść w małym garnuszku, zalej 2 łyżkami wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie podgrzej ją, dodaj 1 łyżkę jogurtu wymieszaj, przelej ją do reszty jogurtu, dodaj cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, wymieszaj mikserem. Truskawki włóż do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru, podgrzej a następnie użyj blendera, by uzyskać gładki mus. Do szklanek z galaretką nałóż jogurt waniliowy, wstaw do lodówki na min. 30 minut, przed podaniem dodaj do szklanki 2 łyżki truskawkowego sosu. Palce Lizać!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN