Zawód młynarza wyraźnie zmienił swoje oblicze na przestrzeni ostatnich lat. Zakłady zbożowe to obecnie nowoczesne miejsca pracy, które gwarantują zatrudnionym osobom atrakcyjne, wysokie zarobki. Okazuje się jednak, że w Polsce wciąż brakuje kandydatów, którzy mogliby objąć stanowisko w zaawansowanych technologicznie zakładach produkcyjnych.
W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, która powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? Co można zrobić z mąki kukurydzianej, co z gryczanej, a co z migdałowej? Jaka mąka jest najpopularniejsza we Francji? O tym w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey.
Po co wylizywać talerz po spaghetti jak można go po prostu zjeść? Jerzy Wysocki stworzył talerze z otrąb. Smaczne, zdrowe z dużą zawartością błonnika:). I nietłukące. Pan Jerzy był o krok od bankructwa.W studiu Dzień Dobry TVN opowiedział, jak pomysł uchronił go przed biedą. Towarzyszyła mu żona. Czy talerze są smakowe?