Karp smażony z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi
Składniki na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą:
- 1 kg filet z karpia
- sól, pieprz czarny
- koperek
- 6 łyżek bułka tarta
- 2 łyżeczki mąka pszenna
- masło klarowane do smażenia
- kawałek czerwonej kapusty
- 100g cukier
- 100ml woda
- 100ml woda
- 6 szt ziemniak duży
- skrobia ziemniaczana
- natka pietruszki
Jak przyrządzić karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą
Karpia oprószamy pieprzem i odstawiamy. Ziemniaki 4 szt. ścieramy na drobnej tarce masę wykładamy na sitko i odcedzamy. Wodę z ziemniaków wylewamy, a skrobię z dna miski przekładamy z powrotem do ziemniaków. 2 pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki łączymy, dodajemy przesmażoną cebulę, grzyby suszone, natkę pietruszki, sól, pieprz czarny do smaku. W razie potrzeby dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej. Formujemy małe pyzy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i skrobi ziemniaczanej.
Wodę, cukier, ocet łączymy razem i taką marynatą zalewamy poszatkowaną kapustę. Kiedy już wszystko jest gotowe, rozgrzewamy masło, karpia solimy, mąkę łączymy z bułką tartą, koperkiem i solą. W takiej panierce obtaczamy delikatnie filety z karpia i smażymy tuż przed podaniem od strony skóry 4 minuty i przekładamy na drugą stronę. Odcedzamy na ręczniku z tłuszczu.
Zupa grzybowa postna wigilijna z sokiem z kiszonych ogórków
Składniki na zupę grzybową postną wigilijną:
- 100g grzyby suszone
- 1 włoszczyzna
- 2szt cebula
- 300ml sok z kiszonych ogórków
- natka pietruszki, koper
- ziele angielskie, liść laurowy
- pieprz czarny, sól
- kminek mielony, cząber
- 400g karp filet
- 10 szt. ziemniak
- 1 łyżka masła
Jak przyrządzić zupę grzybową postną wigilijną
Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny, warzywa wyjmujemy, możemy je przeznaczyć na sałatkę, a do wywaru dodajemy grzyby suszone. Odstawiamy na godzinę lub dłużej, grzyby powoli miękną, oddają w tym czasie swój aromat i kolor.
Po tym czasie raz jeszcze wszystko razem zagotowujemy, dodajemy sok z kiszonych ogórków. Doprawiamy przyprawami. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną bardzo drobno i wysmażoną na mocno złoty kolor. Karpia smażymy tak jak w przepisie poprzednim, ziemniaki gotujemy, ubijamy łącząc z masłem i koperkiem.
Przedwojenny tort orzechowy
Składniki na przedwojenny tort orzechowy:
- 500g orzechy mielone
- 400g cukier drobny
- 20szt żółtka
- 14szt białka
- 6 łyżek bułka tarta
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Jak przyrządzić przedwojenny tort orzechowy
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w trakcie dodajemy cukier i nie przerywamy ubijania. Kiedy tylko białka będą niczym beza, dodajemy żółtka i ubijamy razem. Orzechy mielimy, łączymy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortowiny, czas pieczenia 40 minut, temperatura 180 stopni.
- 1l mleko
- 12 żółtek
- 1og cukier
- 2 szt. cukier wanilinowy
- 8 łyżek mąka krupczatka
- 200g masło
- 2 szt. czekolada gorzka
- 100ml rum
Żółtka mieszamy z 1 szklanką mleka oraz mąką, pozostałe zagotowujemy z masłem i cukrami. Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę, wlewamy żółtka z mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, aż powstanie nam aksamitny budyń. Upieczony biszkopt nasączamy, przekładamy masą. wstawiamy do lodówki do stężenia.
Zobacz także:
- Tych potraw nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj tradycyjne przepisy na 12 świątecznych dań
- Barszcz, rybna i grzybowa, czyli wigilijne zupy według przepisów Piotra Kucharskiego
- Kutia, świąteczny makowiec, śląska makówka. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
Luiza Bebłot
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN