W kuchni DDTVN agresja kulinarna ;)

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. Przygotował dla nas pyszne zupy krem z warzyw. Smacznego!

Zupa krem z żółtych warzyw volute podany z krokietami z kaszanki, grillowanym boczkiem, kontrastowym groszkiem i mikro ziołami

Składniki:

450 g zupy krem z żółtych warzyw

1 l bulionu drobiowego

100 g kaszanki (panier – mąka, bułka tarta, jajka)

120 g boczku wędzonego

120 g boczku wolno pieczonego

100 ml śmietanki 30 proc.

60 g strączków groszku zielonego

60 g marchewki baby

50 g masła

mikro zioła do dekoracji

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj bulion drobiowy , w tym czasie zrób krokiety z kaszanki panierując je w mące, masie jajecznej i bułce tartej, i smaż na rozgrzanym oleju ok. 2-3 min. Do ugotowanego wywaru wsyp zawartość PROSTE HISTORIE zupa krem z żółtych warzyw i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-12 min., w tym czasie obierz marchewkę i zielony groszek, i zblanszuj w gorącym maśle oraz upraż boczek wędzony. Zupę zblenduj, dodaj przyprawy i śmietankę. Podawaj w głębokim talerzu wcześniej układając na nim krokiety z kaszanki, zblanszowaną marchewkę i groszek, boczek. Całość udekoruj świeżymi ziołami.

Zupa krem z czerwonych warzyw podany z glazurowanymi w maśle chrupiącymi warzywami zapiekany pod ciastem francuskim

Składniki:

450 g zupy krem z czerwonych warzyw

1 l wywaru mięsno-warzywnego

200 g warzyw Julienne (seler, marchew, cukinia)

200 g ciasta francuskiego

100 ml śmietanki 36 proc.

50 g masła

koperek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj wywar mięsno-warzywny, przecedź, wsyp zawartość PROSTE HISTORIE zupa krem z czerwonych warzyw i gotuj ok. 10-12 min.; w tym czasie pokrój w cienkie julienne selera, marchew i cukinię, a następnie podsmaż je na maśle. Ugotowane w wywarze warzywa zblenduj na gładko, przypraw i wlej do bulionówki (3/4 objętości), dodaj julienne z warzyw i przykryj rozwałkowanym ciastem francuskim uważając, żeby nie zamoczyć go w kremie. Zapiekaj ok. 3-4 m.in. w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C.

Zupa krem z czerwonych warzyw podana z drobiowymi knelami, julianne z kolorowej papryki, chipsami z kiełbasy chorizo w aromacie pomarańczy i czosnku

Składniki:

450 g zupy krem z czerwonych warzyw

1 l wywaru mięsno-warzywnego

200 g kolorowych papryk (zielona, żółta, pomarańczowa)

200 g piersi z kurczaka

100 g chipsów z kiełbasy chorizo

100 ml soku z pomarańczy

sól

pieprz

czosnek

Przygotowanie:

Ugotuj wywar mięsno-warzywny, przecedź, do 3/4 zawartości wsyp zawartość PROSTE HISTORIE zupa krem z czerwonych warzyw i gotuj ok. 10-12 min. Dodaj sok z pomarańczy oraz przyprawy, w tym czasie zmiel dwa razy pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i gotuj w formie kneli w pozostałej części wywaru. Papryki pokrój w drobne kawałki, usmaż zrazem z kiełbasą chorizo. Krem z warzyw zblenduj blenderem na gładka strukturę, przypraw. Podawaj w głębokim talerzu, wcześniej układając wszystkie dodatki tj. knele, kawałki papryk, chipsy z chorizo oraz filety pomarańczy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości