Cebularz - polska pizza i jego włoskie siostry

Nazywany jest polską pizzą. Tradycyjna bułka z cebulą może stać się regionalnym przysmakiem. Co na to Unia Europejska? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował włoskie siostry naszego cebularza - pizzę z cebulą, pieczarkami i wędzonką, pizzę z brokułowym pesto i bursztynem, pizzę pieróg, czyli calzone z pomidorami, szynką, serem korycińskim.

Przepis podstawowy na ciasto:

Składniki:

1800g Mąka

1 litr Woda ciepła

30g Drożdże

50g Sól

Przygotowanie:

Z w/w składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Pizza z cebulą, pieczarkami i wędzonką

Składniki:

Ciasto z przepisu podstawowego

300g cebuli

100g pieczarek

100g kiełbasy lub boczku wędzonego

kminek mielony

cząber

pieprz czarny

sól

ser żółty twardy

tymianek świeży

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę, w trakcie dodajemy troszkę wody, ważne aby była bardzo miękka. Na drugiej patelni przesmażamy pieczarki, do momentu aż zaczną delikatnie się przyrumieniać. Dodajemy następnie pokrojoną wędzonkę. Wszystko razem smażymy i łączymy z cebulą. Farsz doprawiamy odważnie kminkiem, cząbrem i czarnym pieprzem. To pozwoli nam na lepsze trawienie naszej pizzy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Smarujemy olejem, dzięki czemu ciasto nie wchłonie soku z farszu i będzie wyrośnięte. Na ciasto posmarowane olejem wykładamy farsz, posypujemy serem i ponownie polewamy olejem ale nie za dużo. Wstawiamy zawsze do bardzo nagrzanego piekarnika do temp. Min. 220 stopni. Pieczemy około 10 minut.

Pizza z brokułowym pesto i bursztynem

Składniki:

Ciasto z przepisu podstawowego

3 szt. Świeżych brokułów

6 łyżek sera bursztyn

bazylia świeża

oliwa

Przygotowanie:

Różyczki brokułów miksujemy z oliwą, bazylią świeżą, startym serem bursztyn, pieprzem i solą

Składniki:

4 pomidory

250g sera koziego

Wykonanie:

Na porcje rozwałkowanego ciasta posmarowanego jak zawsze olejem, nakładamy porcje pesto bazyliowego, plastry pomidora, ser kozi, polewamy raz jeszcze olejem i wstawiamy do piekarnika na temp. 220 stopni na około 10 minut.

Pizza pieróg, czyli calzone z pomidorami, szynką, serem korycińskim na 2 lub 3 sposoby

Składniki:

Ciasto z przepisu podstawowego

4szt Pomidory

100g Szynka wędzona

200g Ser koryciński

100g Ser bursztyn

Bazylia świeża

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ostkę, ser koryciński, podobnie, szynkę również. Wszystko razem mieszamy, dodajemy porwaną na małe cząstki bazylię świeżą, pieprz czarny. Ot cała filozofia. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na okrąg, smarujemy olejem nakładamy porcje farszu i sklejamy na pół nadając naszym pizzom kształt dużego pieroga. Cześć gotowych pizzy pieczemy w piekarniku jak zawsze w tej temp. Co poprzednio czyli 220 stopni, pozostałe możemy usmażyć w głębokim oleju. Albo trzeci wariant. Upiec na suchej patelni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości