W kuchni dla siłaczy: tortille żytnie

Jak się okazuje, kuchnia dla kulturystów to nie tylko jedno danie, na które składa się pierś z kurczaka, ryż i warzywa. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i właściciel pierwszego w Polsce baru dla siłaczy Jakub Duszewski przygotowali także: zupę multiwitaminową, tortille żytnie: meksykańską, grecką, włoską oraz chudy sernik.

Zupa multiwitaminowa

Składniki:

500 g papryki

1 cebula

3 ząbki czosnku

olej rzepakowy do smażenia

1 puszka krojonych pomidorów

500 g marchewki

2 l wywaru warzywnego

garść liści bazylii

kilka listków szałwii

sól i pieprz

Przygotowanie:

Paprykę układamy na blasze do pieczenia, nacieramy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Pieczemy przez ok. 40 min. obracając co jakiś czas, aby cała papryka równo się opiekła. Po upieczeniu przekładamy do garnka, przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka minut, aby zaparowała (dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę). W tym czasie siekamy cebulę i czosnek, lekko podduszamy na oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dusimy razem aż marchewka będzie miękka. Dodajemy obraną ze skóry paprykę i pomidory. Zalewamy wywarem, dodajemy zioła. Gotujemy ok. 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na krem.

Tortille żytnie: meksykańska, grecka, włoska

Składniki:

1 l jogurtu naturalnego greckiego light

3 ogórki świeże

rukola

sałata lodowa

ser feta light

mozarella light

papryki: czerwona, zielona, pomarańczowa

2 pomidory

3 cebule białe

2 cebule czerwone

papryka słodka

natka pietruszki

2 papryczki chili

pieprz

sól

czosnek

Przygotowanie:

Tortille wypełnić ulubionymi dodatkami, polać sosem, zwinąć i podawać.

Chudy sernik

Składniki:

500 g chudego twarogu

250 g jogurtu naturalnego

3 jajka

80 g żytniej mąki

100 g miodu

Przygotowanie:

Twaróg mielimy dwa razy w maszynce do mielenia. Mieszamy z jogurtem naturalnym, roztrzepanymi jajkami, mąką i miodem. Otrzymaną masę przekładamy do okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy przez 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do 140º C. Po upieczeniu wyłączamy temperaturę i zostawiamy sernik w piekarniku do wystygnięcia.

Kulturystyczna klasyka - kurczak, ryż, brokuł

Składniki:

2 filety z piersi kurczaka

200 g ryżu

1 brokuł

1 kalafior

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Filety obficie przyprawiamy, nacieramy oliwą z oliwek. Wkładamy do woreczka. Dolewamy odrobinę soku z cytryny. Na kuchence podgrzewamy wodę do ok. 60-65º C (na kuchenkach indukcyjnych i ceramicznych to 4-5). Do wody wkładamy woreczek i gotujemy ok. 30 min. W tym czasie gotujemy ryż. Kalafiora i brokuł gotujemy tak, aby były al dente. Filety z kurczaka wyjmujemy z woreczka i obsmażamy na suchej patelni z każdej strony. Sos z woreczka przelewamy na patelnię i redukujemy o połowę. Sosem polewamy mięso i ryż.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości