Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Szparagi. Warto je jeść!

Kuchnia
poniedziałek, 4 maja 2015
Szparagi w kuchni Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
Szparagi zawierają m.in.: kwas foliowy, błonnik, asparaginę, która wspomaga pracę nerek i glutation, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga wątrobie w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem. W jakiej postaci powinno się je spożywać? Jak przygotować szparagi? Które szparagi trzeba obierać - białe czy zielone? I ile należy je gotować? Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy blogerkę kulinarną Agata Jędraszczak.

Krem z białych szparagów
Składniki:
250 g białych szparagów
2 ziemniaki
1/2  pora
1/4 szklanki śmietanki kremówki
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz
Do podania - koperek
1/2 l bulionu

Przygotowanie:
Szparagi oczyszczamy z włókien, kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy masło, szklimy drobno posiekany por. Dorzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, solimy. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem.

Łosoś w cieście francuskimzapiekany z zielonymi szparagami
Składniki:
5 szt. szparagów zielonych
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka koperku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki musztardy ziarnistej
Sok z cytryny – do smaku
Sól i pieprz - do smaku
Jajko - do posmarowania wierzchu ciasta

Przygotowanie:
Z łososia odkrój skórę, ułóż na płacie ciasta francuskiego. Posól i popieprz. Na wierzchu ułóż szparagi, pozbawione twardych końcówek. Śmietanę wymieszaj z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Sos rozprowadź na szparagach. Łososia zawiń w ciasto, sklej brzegi, wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 o C na 20 minut. Podawaj od razu.

Risotto ze szparagami
Zielone szparagi ok. 3 szt. na porcję
Ryż arbiorio -  70 g na porcję
1/2 litra bulionu
1 szalotka
2 łyżki parmezanu
1 łyżka masła
2łyżki oliwy
sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szparagi, przypraw do smaku i odstaw. Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino. Dolej 1/2 szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min). Zdejmij z ognia i dodaj parmezan. Dopraw do smaku. Zdejmij z „ognia”. Dodaj zimne masło, wymieszaj.

Grzanka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce
Składniki:
2 kromki pszennego pieczywa (na grzanki)
8 zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
2 plastry szynki dojrzewającej
Jajko w koszulce:
jajko
1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:
W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Zamieszaj wodę. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej, ciągle wirującej  wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Od szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej. Szynkę usmaż na chrupko. Na grzance ułóż szynkę, szparagi i jajko w koszulce. Oprósz pieprzem, skrop oliwą, podawaj na ciepło.

3 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość861,

Przepis na lososia nie precyzyjny, nie podano na ile gramów lososia odnosi się sos z przepisu. U mnie ciasto francuskie b.rozmoklo od spodu, mimo że piekłam prawie 30 minut mój losos był w środku surowy. Sam sos nie smakował dzieciom. Juz tego dania nie powtórzę. Ciekawa jestem czy pojawi się ten negatywny komentarz.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość182,

      chciałam zrobić łososia ale po przeczytaniu komentarza nie wiem czy ryzykować, trochę krótko jak na łososia w cieście może to miał być wędzony łosoś???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość613,

          sama przyjemnosc ogladac ten material

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Gorące tematy >

              Szlachetna Paczka. Akcja zmieniająca mentalność ludzi

              Wojciech Bojanowski z nagrodą im. A. Wojciechowskiego!

              Polacy ofiarami handlu ludźmi

              Pobite dziecko walczy o życie... Co grozi sprawcy?

              tvnpix