Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie z Kucharkiem

Goście mistrza Andrzeja Polana była Agnieszka Pająk z rodzicami. Zapraszamy na rodzinne gotowanie z Kucharkiem!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zupa ziemniaczano-porowa

Składniki:

500 g ziemniaków

2 pory

1 ząbek czosnku

150 g chrzanu

rosół z kury Kucharek

200 ml śmietany 30%

150 g wędzonej szynki

80 g masła

pieprz czarny

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki, pory oraz czosnek przesmażamy krótko na maśle. Zalewamy wodą i dusimy wszystko do miękkości. Dodajemy rosół z kury Kucharek. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan, miksujemy na krem. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową. Śmietanę podbijamy i łączymy tuż przed podaniem z kremem. Wierzch posypujemy pokrojoną w cienkie paski szynką podsuszoną w piekarniku bez użycia tłuszczu.

Polędwiczka wieprzowa z pieca z sosem serowym i sałatką jesienną

Skladniki:

2 polędwiczki wieprzowe

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

200 ml śmietany 18%

100 g sera parmezan

pieprz kolorowy

tymianek

przyprawa uniwersalna Kucharek

Z połowy oliwy, octu balsamicznego, pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej Kucharek przygotowujemy marynatę, w którą umieszczamy pokrojone w plastry mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

3 pomidory

200 g zielonych winogron

2 brzoskwinie

1 czerwona cebula

1 rzymska sałata

czarne oliwki

2 łyżki miodu

ocet winny

świeża mięta

ostra papryka

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy winogrona, oliwki, brzoskwinie, cebulę czerwoną oraz porwaną na małe kawałki sałatą. Z miodu, ostrej papryki, octu winnego i mięty przygotowujemy sos, którym zalewamy pokrojone składniki. Odstawiamy do lodówki aby wszystko ładnie połączyło się smakiem.

Zamarynowane mięso układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Pieczemy krótko do momentu aż mięso lekko się podrumieni. Wyjmujemy z piekarnika mięso, przykrywamy folią aby nie wystygło, a sos powstały podczas pieczenia mieszamy z pozostałą oliwą z oliwek, śmietaną 18% i startym parmezanem. Powstałym sosem polewamy mięso, posypujemy tymiankiem i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika na około 8-10 minut aby wszystko się ładnie zapiekło.

Tarta orkiszowa z tuńczykiem warzywami i salsą warzywną

Składniki:

200 g mąki orkiszowej

100 g masła

2 żółtka

gazowana woda mineralna

szczypta soli

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i odstawiamy do lodówki. Następnie wykładamy na posmarowaną blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni na około 15 minut.

1 papryka czerwona, zielona i żółta

2 opakowania tuńczyka

Natka pietruszki

100 ml śmietany 18%

100 g fasolki szparagowej

4 pomidory

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

oliwa z oliwek

suszone oregano Kucharek

pieprz Cayenne

przyprawa uniwersalna Kucharek

Przygotowanie:

Papryki kroimy w cienkie paski lub kostkę i przesmażamy na oliwie, doprawiając przyprawą uniwersalną Kucharek oraz oregano. Tuńczyka łączymy ze śmietaną, natką pietruszki i delikatnie mieszamy. Na patelni podsmażamy ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory, czerwoną cebulę oraz pieprz Cayenne. Na upieczone ciasto wykładamy warstwę kolorowych papryk, następnie tuńczyka i na koniec salsę warzywną. Wierzch posypujemy serem parmezan. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na około 15 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości