Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zupa ziemniaczano-porowa
Składniki:
500 g ziemniaków
2 pory
1 ząbek czosnku
150 g chrzanu
rosół z kury Kucharek
200 ml śmietany 30%
150 g wędzonej szynki
80 g masła
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki, pory oraz czosnek przesmażamy krótko na maśle. Zalewamy wodą i dusimy wszystko do miękkości. Dodajemy rosół z kury Kucharek. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan, miksujemy na krem. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową. Śmietanę podbijamy i łączymy tuż przed podaniem z kremem. Wierzch posypujemy pokrojoną w cienkie paski szynką podsuszoną w piekarniku bez użycia tłuszczu.
Polędwiczka wieprzowa z pieca z sosem serowym i sałatką jesienną
Skladniki:
2 polędwiczki wieprzowe
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
200 ml śmietany 18%
100 g sera parmezan
pieprz kolorowy
tymianek
przyprawa uniwersalna Kucharek
Z połowy oliwy, octu balsamicznego, pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej Kucharek przygotowujemy marynatę, w którą umieszczamy pokrojone w plastry mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
3 pomidory
200 g zielonych winogron
2 brzoskwinie
1 czerwona cebula
1 rzymska sałata
czarne oliwki
2 łyżki miodu
świeża mięta
ostra papryka
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy winogrona, oliwki, brzoskwinie, cebulę czerwoną oraz porwaną na małe kawałki sałatą. Z miodu, ostrej papryki, octu winnego i mięty przygotowujemy sos, którym zalewamy pokrojone składniki. Odstawiamy do lodówki aby wszystko ładnie połączyło się smakiem.
Zamarynowane mięso układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Pieczemy krótko do momentu aż mięso lekko się podrumieni. Wyjmujemy z piekarnika mięso, przykrywamy folią aby nie wystygło, a sos powstały podczas pieczenia mieszamy z pozostałą oliwą z oliwek, śmietaną 18% i startym parmezanem. Powstałym sosem polewamy mięso, posypujemy tymiankiem i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika na około 8-10 minut aby wszystko się ładnie zapiekło.
Tarta orkiszowa z tuńczykiem warzywami i salsą warzywną
Składniki:
200 g mąki orkiszowej
100 g masła
2 żółtka
gazowana woda mineralna
szczypta soli
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i odstawiamy do lodówki. Następnie wykładamy na posmarowaną blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni na około 15 minut.
1 papryka czerwona, zielona i żółta
2 opakowania tuńczyka
Natka pietruszki
100 ml śmietany 18%
100 g fasolki szparagowej
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
suszone oregano Kucharek
pieprz Cayenne
przyprawa uniwersalna Kucharek
Przygotowanie:
Papryki kroimy w cienkie paski lub kostkę i przesmażamy na oliwie, doprawiając przyprawą uniwersalną Kucharek oraz oregano. Tuńczyka łączymy ze śmietaną, natką pietruszki i delikatnie mieszamy. Na patelni podsmażamy ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory, czerwoną cebulę oraz pieprz Cayenne. Na upieczone ciasto wykładamy warstwę kolorowych papryk, następnie tuńczyka i na koniec salsę warzywną. Wierzch posypujemy serem parmezan. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na około 15 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł