Młoda kapusta
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 duża lub 2 małe cebule
pęczek koperku
2-3 listki laurowe
koper włoski (nasionka) do smaku
sól
2 łyżki oliwy
1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Kapustę, cebulę, oliwę i przyprawy włożyć do garnka. Dolać wodę i dusić pod przykryciem przez 25 min., co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta jest już miękka, dodać pokrojony koperek.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
2 duże garście czosnku niedźwiedziego
0,5 szklanki prażonego słonecznika
0,5 szklanki oliwy
sól do smaku
Przygotowanie:
Wypłukane liście czosnku zblanszować, zmiksować ze słonecznikiem, posolić do smaku, wlać oliwę i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować. Zamiast słonecznika lub dodatkowo można dorzucić orzechy pinii albo pistacje.
Najbardziej jednak lubię pesto z czosnku niedźwiedziego. Można je podawać z makaronem, na grzance, po dodaniu jogurtu lub majonezu staje się smakowitym dipem.
Knysze
Składniki:
Ciasto:
mąka
jajka
szczypta soli
płaska łyżeczka sody
Farsz:
ziemniaki
25 dag białego sera
1-2 cebule
sól
pieprz
majeranek lub tymianek
Sos:
1 łyżka śmietany
1 łyżka majonezu
maślanka
sól
2 ząbki czosnku
szczypiorek lub zielony koperek
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki utrzeć z białym serem, dodać przysmażoną cebulę (pokrojoną w kostkę) i przyprawy: sól, pieprz, majeranek lub co kto lubi. Z farszu robić małe kuleczki i wrzucać do ciasta. Delikatnie mieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron (powinny być bardzo pulchne).
Na stół podajemy z sosem czosnkowym – wszystkie składniki po prostu ze sobą mieszamy.
Dżem dyniowy
Składniki:
1 kg świeżej dyni
1 kg cukru żelującego z naturalną pektyną (nie żelfiksu!)
cynamon do smaku
sok z 0,5 cytryny
Przygotowanie:
Obraną dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki lub w malakserze. W dużym garnku zasypać dynię cukrem i odstawić na min. godzinę. Potem zagotować, dodać cynamon, sok z cytryny i krótko gotować. Krótki czas gotowania – maksymalnie 3 min. – sprawia, że dynia jest lekko chrupiąca.
Dżem marchewkowy
Składniki:
1 kg marchewki
1 kg cukru żelującego z naturalną pektyną
10 dag migdałów (mogą być w płatkach)
2 cytryny
imbir (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Marchew obrać i zmiksować w malakserze. Migdały obrać i drobno pokroić, wrzucić do marchwi. Dodać sok z cytryn i otartą skórkę. Można doprawić imbirem, ale bez tego też jest smacznie. Zasypać cukrem i odstawić na 2 godz. Zagotować i gotować tylko przez chwilę – maksymalnie 3 min. Gorący dżem włożyć do słoików.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN