Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Pachnące wiosną potrawy Basi Ritz

Kuchnia
niedziela, 16 marca 2014
Basia Ritz gotuje! Foto: Jan Kucharzyk / East News | Dzień Dobry TVN
Basia jest pierwszą zwyciężczynią programu „Masterchef”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy w sam raz na wiosenne przesilenie. Idealnie nadają się, by dziarskim krokiem przejść przez próg wiosny, która już puka do naszych drzwi. Granola z jogurtem i owocami, quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem, krem czekoladowy z awokado i szpinakiem oraz ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą. Było jak w Ritzu!

 


Granola z jogurtem i owocami
Składniki „suche”:
400 g płatków owsianych pełnoziarnistych
50 g złotego siemienia lnianego
100 g otrębów owsianych
50 g ziarna słonecznika
100 g posiekanych migdałów
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g orzechów pekan (można zastąpić innymi, np. orzechami nerkowca lub laskowymi)

Składniki „mokre“:
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka płynnego miodu
100 ml oleju rzepakowego dobrej jakości
20 g brązowego cukru Muscovado
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii

Dodatkowo:
jogurt
owoce (co popadnie: kiwi, pomarańcze, ananas, banan itd. Chętnie również suszone owoce, takie jak żurawina, morele, jeżeli ktoś lubi mogą być suszone śliwki)
świeża bazylia, parę listków

Sposób wykonania:
Składniki „suche“ umieścić w misce i dobrze wymieszać. Składniki „mokre” umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Pogotować chwilę i ciepłym, lekko zredukowanym płynem zalać składniki suche. Dobrze wymieszać, do całkowitego wchłonięcia płynu przez płatki. Tak przygotowaną mieszankę podzielić na pół i wysypać na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia posmarowanym lekko olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C z termo obiegiem na ok. 15 – 20 minut. Granola powinna nabrać ładnego, bursztynowego koloru.
Blachy wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z pieca Granola będzie jeszcze miękka, lecz kiedy się ostudzi, będzie idealnie chrupiąca. Schłodzoną Granolę połamać rękami.Przechowywać w szczelnych pojemnikach.
Podawać na śniadanie z jogurtem i świeżymi lub suszonymi owocami. Można dodatkowo polać miodem.

Quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem
Składniki dla 4 osób
2 filiżanki quinoa
4 filiżanki wywaru z warzyw (można oczywiście zastąpić wodą lub jakimkolwiek innym wywarem)
2 łyżki suszonej żurawiny
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili, posiekana
6 garści młodego szpinaku
ok. 16 pomidorków koktajlowych
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
garść zrumienionych płatków migdałów (na patelni bez tłuszczu)

Dodatkowo:
4 filety z łososia
oliwa z pierwszego tłoczenia
sok z cytryny
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
czerwony pieprz, lekko nadgnieciony w moździerzu

Sposób wykonania
Ziarna quinoa umyć pod bieżącą wodą na sitku. Umieścić w garnku i zalać wywarem (jeżeli wodą, to naturalnie osoloną), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować (ma tylko lekko bulgotać) przez ok. 13 minut. Na ok. 1 minutę przed końcem gotowania dodać żurawinę. Chili posiekać, czosnek pokroić w bardzo cienkie płatki. Szpinak umyć, osuszyć, usunąć łodyżki. Pomidorki pokroić w ćwiartki.Na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć. Patelnię zestawić z ognia, dodać szpinak i komosę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidorki i zrumienione płatki migdałów. Filety z łososia umyć, dokładnie osuszyć i krótko obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Doprawić solą morską, pieprzem i skropić cytryną.

Krem czekoladowy z awokado i szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
2 świeże jaja ekologiczne
1 dojrzałe awokado
1 garść świeżego młodego szpinaku
2 -3 garści mrożonych malin
150 ml mleka kokosowego dobrej jakości
2 czubate łyżki kakao dobrej jakości
starta skórka z ½ limonki (ewentualnie odrobina soku do smaku)
3-4 łyżki miodu lub syropu z agawy lub klonowego

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku i dokładnie zblendować. Dosmakować miodem i sokiem z limonki.

Ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą
Składniki:
500 g mrożonych truskawek
300 g jogurtu greckiego lub 300 g śmietany piątnicy do deserów 36%
ok. 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
miód płynny o delikatnym smaku (np. akacjowy)
czarny, świeżo zmielony pieprz (ok. ½ - 1 łyżeczki, grubo zmielony)
100 g czekolady gorzkiej (50% kakao), dobrej jakości!

Sposób wykonania
Truskawki wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać. Truskawki i jogurt umieścić w wysokim pojemniku lub maszynie kuchennej, dodać 2 – 3 łyżki miodu i sok, zmiksować dokładnie blenderem. Dodać czekoladę i świeżo zmielony czarny pieprz, wymieszać. Przyprawić do smaku miodem. Jeżeli masa lodowa zrobiła się w trakcie przygotowania zbyt płynna, wstawić na parę minut do zamrażarki.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

13 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość791,

Jestem oburzona zachowaniem P. Mołek i P. Mellera!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość912,

      Stwierdzam, że przepisy wiosenne Basi Ritz muszą być naprawdę dodające energii. Widząc zachowanie prezenterów po zjedzeniu, muszą działać cuda!!! A tak na poważnie, pomijając niekontrolowany śmiech prezenterów, dania zapowiadają się rewelacyjnie! Koniecznie muszę wypróbować.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość434,

          Pani MAGDO - dazylam pania ogromna sympatia !!! co to BYLO ????

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość173,

              coś wzięła - prozac?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość741,

                  ja tobię takie lody truskawkowe na Piątnicy 36 %. w wersji bardziej tradycyjnej, z cukrem brązowym, truskwki rozmrażam jak najmniej i miksuję w blenderze do kruszenia lodu. Czasem dodaję lody waniliowe. B. dobry przepis bez surowych żółtek.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Gość240,

                      Mołek bardzo straciła przez to sparowanie...ale w sumie widać, że jej to odpowiada.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0+
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0-
                          • Zgłoś naruszenie
                          sili26,

                          Jestem strasznie zażenowana zachowaniem Pani Mołek. Pani Basia przygotowała fantastyczne potrawy i nie miała okazji powiedzieć, jak je przygotowała, ponieważ Pani Mołek (nie wiadomo czemu), głupkowato śmiała się... Rozumiem luz w takich programach, ale trochę szacunku dla zaproszonej osoby. Pani Basia musiała zwrócić jej uwagę - żałosne!... rozwiń

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0+
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0-
                              • Zgłoś naruszenie
                              Gość119,

                              zgadzam się, aż mi było wstyd za panią Mołek. pani Basia chyba czuła się jakby śmiali się z niej. strasznie nieprofesjonalne zachowanie.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0+
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0-
                                  • Zgłoś naruszenie
                                  Gość220,

                                  niekontrolowane napady smiechu...niezbyt to bylo taktowne

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0+
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0-
                                      • Zgłoś naruszenie
                                      Gość305,

                                      Naprawde fajne. Muszę stwierdzić, że nie kibicowałem jej w Masterchefie, ale jej przepisy przemawiają za siebie. Wygrał najlepszy.Gratulacje oby tak dalej, trzymam kciuki.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0+
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0-
                                          • Zgłoś naruszenie
                                          Gość839,

                                          Prezenterzy zachowali się głupio, nie rozumiem, czemu się rechotali, ale Basia - jak zwykle klasa!!!! To niesamowite, z jaką swobodą zachowuje się przed kamrą. A jej dania to po prostu bajka. Jutro lecę do sklepu po składniki!!! Ciekawa jestem tego kremu czekoladowego. A pomysł z lodami po prostu zachwyt.Dziwi mnie, że sama na to nie wpadłam,... rozwiń

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0+
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0-
                                              • Zgłoś naruszenie
                                              Gość289,

                                              uwazam tez ze molek sie bardzo glupio zachowala

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0+
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0-
                                                  • Zgłoś naruszenie
                                                  Gość193,

                                                  Żałosne zachowanie molek podczas prezentacji dań

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0+
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0-
                                                      • Zgłoś naruszenie
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Gorące tematy >

                                                      Nastolatek z Polski dostanie dziecięcego Nobla?

                                                      Islandzki urząd odebrał Polakom dzieci. Najmłodsze tuż po porodzie

                                                      Urodziła dziecko, które miało 3 promile alkoholu we krwi

                                                      Chodzenie do szkoły to jak praca na cały etat

                                                      tvnpix