Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Kuchnia jaroszy sprzed 100 lat

Kuchnia
środa, 1 lutego 2017
Pasztet z soczewicy z marchewką Foto: Tomasz Urbanek/ East News | Dzień Dobry TVN
Kasza jaglana i kapary to nie kulinarny wymysł współczesnych hipsterów. Tych produktów używano w polskiej kuchni już 100 lat temu. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Włodarczyk pokazała nam jarskie potrawy z początku XX wieku: pasztet z soczewicy, śliwkowe trufelki, kotleciki z kaszy jaglanej i żurawinowy kisiel z bitą śmietaną.

Pasztet z soczewicy z marchewką

Składniki:
200 g zielonej soczewicy
2 średniej wielkości marchewki obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 mała pietruszka 
1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
3 jajka
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do dużego garnka wrzucamy soczewicę, zalewamy ją ok. 3 szklankami wody, solimy i gotujemy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kumin, gdy przyprawa zacznie pachnieć, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, cebulę i pozostałe warzywa.
Podsmażamy, aż warzywa lekko zmiękną.
Soczewicę gotujemy aż zacznie się rozpadać, a woda z niej wyparuje.
Zdejmujemy garnek z gazu, mieszamy soczewicę  z warzywami z patelni i lekko miksujemy.
Masa musi być grudkowata.
Próbujemy masę i w razie potrzeby ją doprawiamy, musi być wyraźna w smaku.
Następnie do masy dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
Pasztet pieczemy przez ok. pół godziny w 180 st. C.

Zdrowe trufelki

Składniki:
1 szklanka suszonych śliwek
1 szklanka suszonych moreli, niesiarkowanych
1 szklanka daktyli
1 szklanka płatków migdałowych
3 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
2-3 łyżki wody do połączenia składników
Opcjonalnie: 1 łyżka kakao
Do obtoczenia: wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub kakao

Przygotowanie:
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki poza wodą.
Miksujemy, aż powstanie gładka masa.  
Dodajemy wodę, mieszamy.
Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w płatkach migdałowych, kakao, wiórkach kokosowych.
Można też zrobić kulki o różnych smakach, wówczas nie miksujemy wszystkich owoców razem, a każde oddzielnie.

Kotleciki z kaszy jaglanej

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 średniej wielkości cebula
8 suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
1 łyżka  kaparów
1 jajko
Sól i pieprz do smaku
Bułka tarta lub błyskawiczne płatki owsiane do obtoczenia kotletów
Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę płuczemy zimną wodą i przekładamy do garnka.
Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem.
Po kwadransie od momentu zagotowania, zdejmujemy jagły z gazu i odstawiamy, by kasza "doszła" (bardziej napęczniała).
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Gdy będzie szklista, odstawiamy.
Pomidory drobno siekamy.
Cebulę, pomidory, kapary mieszamy z  ugotowaną kaszą jaglaną, próbujemy.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie.
Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej lub w płatkach owsianych.
Smażymy z każdej strony do zrumienienia.

Kisiel żurawinowy

Składniki:
250 g żurawin (mrożonych lub świeżych)
500 ml wody
2-3 łyżki cukru
Szczypta cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana do podania

Przygotowanie:
Żurawiny zalewamy 2/3 wody, dodajemy cukier, cynamon i gotujemy, aż owoce zmiękną.
W pozostałej (zimnej) wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
Doprowadzamy "kompot" żurawinowy do zagotowania i wlewamy do niego wodę z mąką, cały czas mieszając całość.
Zmniejszamy gaz i ciągle mieszamy masę.
Gdy zgęstnieje i zrobi się przezroczysty, przelewamy do pucharków.
Gdy lekko ostygnie, ozdabiamy bitą śmietaną i podajemy.

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość396,

Fajna babka, zapraszajcie ja czesciej :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Coraz młodsi tracą słuch. Ochroń swoje dziecko!

      Atak nożownika. "Konfrontacja jest ostatecznością"

      Fotoradar - fakty i mity

      Akcja #MeToo. Niektórzy mężczyźni ją wyśmiewają

      tvnpix