PRZEPISY SAMAR:
Libańska zupa z okry na baraninie - Bemi
Składniki:
okra
ryż
cienki makaron rosołowy
marchew
czosnek
kolendra
mięso z baraniny
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
passata pomidorowa
cytryna
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy garnek i podsmażamy na oliwie z oliwek mięso z cebulą przez 2-3 minuty. Dorzucamy przyprawy – pieprz, sól, 7 przypraw arabskich, liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Obieramy marchew i kroimy w grubsze plasterki, dorzucamy do wywaru. Okrę podsmażamy na oliwie z oliwek i dorzucamy do reszty. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie, a okra wypuści „klej”.
Na sam koniec podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, po czym dorzucamy do niego posiekaną kolendrę. Podsmażamy 2 minuty i dorzucamy do całości wraz z passatą. Gotujemy ostatnie 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Ryż namaczamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy makaron. Dodajemy sól, 7 przypraw i ryż. Zalewamy wodą na wysokość 1 cm, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Zupę podajemy z ryżem. Na sam koniec obficie skrapiamy cytryną.
Nadziewane bakłażany w pomidorach
Składniki:
bakłażan
mielone mięso wołowe
natka pietruszki
cebula
pomidory krojone w puszcze
sól, pieprz
7 przypraw arabskich
orzeszki pini
kuskus
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażamy na patelni z cebulą i natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i 7 przyprawami. W między czasie grillujemy bakłażany w piekarniku. W garnku podsmażamy cebule wraz z czosnkiem. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i 7 przyprawami. Gotujemy ok 15 min. Na oliwie z oliwek delikatnie podsmażamy orzeszki pinii.
Delikatnie wygniatamy w bakłażanach miejsce na mięso. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy, wkładamy bakłażany i posypujemy orzechami. Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.
Baklava
Składniki:
300 g pistacji
200 g migdałów
ciasto filo
niesolone masło
cukier
woda różana
woda pomarańczowa
cytryna
Przygotowanie:
Orzechy blendujemy wraz z cukrem aż do momentu posiekania. 200g cukru zagotowujemy z wodą różaną, wodą pomarańczową i sokiem z cytryny aż do uzyskania konsystencji syropu. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto filo delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem i powtarzamy to aż do uzyskaniu 5 warstw. Wykładamy orzechy i polewamy je delikatnie syropem. Wykładamy kolejne 5 warstw ciasta filo. Przed pieczeniem kroimy w kształt rombu i pieczemy 30 minut. Podajemy ostudzone.
PRZEPISY ANI:
Serniczki z baklavą
Składniki:
500 g dwukrotnie zmielonego sera białego
150 g jogurtu greckiego
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto:
8 arkuszy ciasta filo
roztopione masło
garść siekanych pistacji
Syrop:
150 g cukru
150 ml wody
150 ml miodu
duża szczypta cynamonu
200 g mielonych orzechów
Przygotowanie:
Aby przygotować syrop wodę zagotuj z cukrem miodem i cynamonem, ostudź. Pół szklanki syropu wymieszaj z mielonymi orzechami. Składniki na masę serową wymieszaj mikserem. Płaty ciasta sklejaj masłem, podziel na kwadraty i umieść w blasze na muffinki. Na ciasto wyłóż kilka łyżek masy serowej i orzechowej, z wierzchu posyp serniczki kawałkami ciasta filo i pistacjami. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj schłodzone.
Odwrócona tarta z pomidorami i bakłażanami
Składniki:
300 g pomidorków koktajlowych
mały bakłażan
świeży tymianek
100 g koziego sera
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
sól morska, pieprz
arkusz ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Z masła, miodu i tymianku przygotuj karmel, obtocz w nim pomidorki i bakłażana pokrojonego w grubą kostkę. Warzywa przełóż do formy na tartę przykryj ciastem francuskim. Piecz około 35-40 minut w 170 stopniach. Przed podaniem obróć tartę tak, aby pomidory znalazły się na górze, podawaj z pokruszonym kozim serem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN