Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Domowe jedzenie na wynos

Kuchnia
środa, 8 czerwca 2016
Potrawy na wynos Dzień Dobry TVN
Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy "na wynos". Skorzystajcie z jej przepisów na: hummus, pastę z groszu i marchewki, sałatkę słoikową oraz serniczek bez pieczenia. A pragnienie, w upale, możecie ugasić domową lemoniadą...

 

 

Hummus
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (zostawiamy wodę!)
4 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
sok z cytryny- do smaku
1 (wcześniej upieczony) burak
sól- do smaku
oliwa - do podania

Przygotowanie:
Ciecierzycę zmiksuj na gładką pastę z czosnkiem i tahiną oraz sokiem z cytryny. Dodaj buraka, zmiksuj. Dopraw do smaku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj stopniowo płyn, w którym moczyła się ciecierzyca. Hummus przełóż na miseczkę, skrop oliwą, posyp np. wędzoną papryką.

Pasta z groszku
Składniki:
ok. 400 g mrożonego groszku
1 opakowanie kremowego serka
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Na patelnię wlej oliwę, na mały ogniu duś cebulę, aż się zeszkli. Dodaj 4 łyżki wody, smaż, aż wyparuje, a cebula będzie miękka. Dodaj groszek, smaż aż będzie miękki. Ostudź. Zmiksuj z serkiem na gładką pastę, dopraw do smaku, skrop oliwą.

Pasta z marchewki
Składniki:
8 dużych marchewek
4 ząbki upieczonego czosnku
5 suszonych pomidorów
1 łyżka tahiny
harissa- do smaku
sól - do smaku
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Marchewki obierz, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Razem z całymi ząbkami czosnku upiecz, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Przestudź. Marchewki zmiksuj z obranym czosnkiem, tahiną i harissą na gładką pastę. Dopraw do smaku.

Sałatka słoikowa
Składniki:
1 szklanka białej fasoli
1 szklanka pomidorów koktajlowych
1 cebula czerwona
bazylia
sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w cienkie piórka, posól, włóż na dno słoika, zalej oliwą i octem, wymieszaj. Na warstwie cebuli ułóż fasolkę, na niej zaś pokrojone pomidory oraz porwane listki bazylii. Zakręć. Przed podaniem odwróć słoik do góry dnem i wysyp na miseczkę wszystkie składniki. 

Serniczek bez pieczenia
Składniki:
2 opakowania serka kremowego naturalnego
4 łyżki syropu klonowego
opakowanie malin
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
½ szklanki śmietanki kremówki
1/4 szklanki pistacji (nie solone)

Przygotowanie: 
Serek, śmietankę, syrop klonowy i wanilię zmiksuj na gładką, puszystą masę blenderem - zajmie to ok. 30 sekund. Krem ma pozostać puszysty, nie można więc ubijać zbyt długo! Na dno miseczek nałóż porcję malin, na niej ułóż krem serowy. Włóż do lodówki lub podawaj od razu ze świeżymi owocami na wierzchu, skropiony syropem klonowym, posypany posiekanymi pistacjami. 

Domowa lemoniada
Składniki:
2 cytryny + do podania
2 limonki
cukier do smaku (dałam 4 łyżki)
3 szklanki wody mineralnej niegazowanej
liście mięty, melisy, lód do podania

Przygotowanie:
Z 2 owoców zetrzyj skórkę. Dolej sok wyciśnięty z cytrusów i cukier. Dolej 1 szklankę wody i gotuj, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowany syrop (można go przecedzić) połącz z wodą mineralną (w proporcjach według upodobań), podawaj z gałązką mięty, lodem, plastrem cytryny.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość468,

Bardzo fajny pomysł potrawy na wynos :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Gorące tematy >

      Zmarł Zbigniew Brzeziński

      Bicie, podduszanie, czyli tortury na komisariatach

      Manchester we łzach

      Dziennikarz, którego okrzyknięto ojcem Markusa W.

      tvnpix