Historia Walta Disneya

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Burgery z buraka!

Magda Popławska i Marta Dymek przedstawiły dziś w naszej kuchni kilka przepisów na dania wegetariańskie. Czy udało im się przekonać Bartka Węglarczyka do warzywnych burgerów?
Burgery z buraka!
źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Wegetariańska kuchnia Magdy Popławskiej

  • Burgery z buraka
    Burgery z buraka(1 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Chilli sin carne
    Chilli sin carne(2 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Wegetariańska kuchnia Magdy Popławskiej
    Wegetariańska kuchnia Magdy Popławskiej(3 z 3) Fot. Dzień Dobry TVN
Krem z pietruszek i gruszki

Składniki:
0,5 kg korzeni pietruszki
ziemniak
gruszka
łyżeczka suszonego tymianku
szklanka mleka orkiszowego
delikatny bulion warzywny lub woda
oliwa
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka łyżek migdałów

Przygotowanie:
Pietruszkę oraz ziemniaka obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 - 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie. Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywam i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zblendować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, jeść posypane migdałami.

Chili sin carne

Składniki:
4 puszki czerwonej fasoli
2 puszki krojonych pomidorów
2 laski selera naciowego
2 czerwone cebule
2 czerwone papryki
2 łyżki sosu sojowego
nieduża marchewka
1,5 łyżeczki mielonego kminu
1,5 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki trzcinowego cukru
pęczek kolendry
kilka ćwiartek limonki
sól
czarny pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, resztę warzyw również pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i dusić wszystko na małym ogniu przez przynajmniej 10 minut. Po upływie tego czasu dodać fasolę oraz pomidory razem z sosem sojowym, octem balsamicznym, cukrem trzcinowym, łyżeczką soli i porządną szczyptą czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszać i dusić przez przynajmniej godzinę, jeśli gulasz będzie wydawał się za rzadki dusić go bez przykrycia, jeśli odparuje i będzie miał odpowiednią gęstość można go przykryć. Pod koniec gotowania spróbować chili i według uznania dodać więcej soli, ostrej papryki lub pieprzu. Podawać z ryżem lub pieczywem, każdą porcję skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.

Najlepsze wegeburgery z buraka

Składniki na około 10 kotletów:
2 szklanki startych buraków
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki prażonego słonecznika
0,5 szklanki prażonego sezamu
czerwona cebula
0,5 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
sól
czarny pieprz

Do podania:
8 dobrych bułek
świeży szpinak
sałata rzymska
czerwona cebula
keczup
musztarda
ogórki kiszone

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę. Podawać w bułkach z ulubionymi dodatkami.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam przepisy p.Marty,pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wszystkie przepisy już od dawna wypróbowane we własnej kuchni ^^ Jedyne co mogę powiedziec, to... dobry wybór dziewczyny ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          wspaniałe,pyszne i zdrowe

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              niezupełnie

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  no Panie dziennikarzu może by tak byłoby lepiej zrezygnować z ignorancji na rzecz wiedzy chociażby ze względu na tuszę, skoro i tak zwierzeta ma pan gdzieś

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Podbne burgery robie z kalafiora:)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Z całą sympatią i szacunkiem dla Pani Magdy, nie bardzo zgadzam się z tytułem programu (chociaż rozumiem marketing przez Gwiazdę). To "wegetariańska kuchnia Marty Dymek" - jej przepisy, autorstwo, pomysły... Korzystam systematycznie z bloga Marty, uwielbiam i polecam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              a gdzie są buraki ?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  mam ochotę zrobić chili sin carne:D PS. uwielbiam Magdę Popławską :D

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      jaki jest adres do bloga pani Marty?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          http://www.jadlonomia.com/

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Kurcze,Marto,wyjatkowo slabe wybralas te przepisy do prezentacji;( Tyle u Viebie wspanialosci,a tu takie byle co;/ Tym Polakow nie podbijesz;( Troche sie zawiodlam;(

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Zamiast pochwalić za odwagę, kreatywność kulinarną i ładny występ to oczywiście krytyka - preferowana przez Polaków. A co miała pasztet upiec?Czy dobry wybór, czy nie, to rzecz gustu. Wszystkim się nigdy i tak nie dogodzi.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Tak właśnie, miała upiec pasztet, zrobić smalec i mega pyszne ciasta - bo takie rzeczy najłatwiej przekonują do tej kuchni! Uwielbiam bloga Marty i wiem, że ma znacznie ciekawsze przepisy niż te, które zaprezentowała-nie chodziło mi o krytykę, tylko o to, że mogła wybrać znacznie, znacznie lepsze, hity z bloga.

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość
                                                          • Gość143:
                                                          • Zamiast pochwalić za odwagę, kreatywność kulinarną i ładny występ to oczywiście krytyka - preferowana przez Polaków. A co miała pasztet upiec?Czy dobry wybór, czy nie, to rzecz gustu. Wszystkim się nigdy i tak nie dogodzi.
                                                          • rozwiń

                                                          Mam dziwne wrażenie, że autorka komentarza dobrze znała bloga Marty, co bezpośrednio wynika z jej komentarza. W związku z tym, jako fanka jej kreatywności uznała, że akurat tymi przepisami się nie popisała. Ale pohejtować zawsze sprawdzoną "buraczaną polskość" w internecie zawsze warto.

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Buregery z buraka przepyszne. P R Z E P Y S Z N E ! Właśnie zajadam.

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                                  tvnpix