powrót do listy

Na śniadanie. Omlet z płatkami

KuchniaZboże smakuje
piątek, 5 września 2014
Omlet z płatkami Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN gościmy blogerkę kulinarną Joannę Prus, która w ramach doskonale Wam znanej akcji "Zboże smakuje i Inspiruje", przygotuje potrawy ze zbożem w roli głównej. Skorzystajcie z jej przepisów na: omlet z płatkami, sałatkę z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów, kaparów i fety, puszyste ciasto ze śliwkami na oleju i klasyczny makaron z leśnymi grzybami.

Logo
LogoFoto: archiwum własneWideo: Zboże smakuje

Omlet z płatkami
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
pomidorki
czerwona cebula (pokrojona w piórka)
garść świeżej bazylii i  pietruszki
ser do posypania
olej do smażenia
oliwa do pokropienia

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrobiną soli. Wymieszać je z roztrzepanymi żółtkami z solą, pieprzem i mąką. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać płatki. Olej rozgrzać na patelni i wylać masę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, a gdy końce się zetną, przewrócić na drugą stronę. Kiedy omlet będzie ścięty, przełożyć na talerz. Na środek ułożyć posiekane zioła, pokrojone pomidorki i piórka z cebuli. Pokropić oliwą warzywa

Sałatka z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów, kaparów i fety
Składniki:
150g kaszy gryczanej palonej
1 cebula
ok.1/2 słoiczka suszonych pomidorów
ok. 1/3 słoiczka kaparów
feta do posypania
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Do ugotowanej (jeszcze ciepłej) kaszy dodajemy 2 łyżki masła, posiekany czosnek, suszone pomidory oraz kapary. Na wierzch posypujemy obficie fetą i podajemy na ciepło lub zimno.

Puszyste ciasto ze śliwkami na oleju
Składniki:
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok.10 sztuk śliwek + 1 duża łyżka cynamonu + 1 łyżka cukru
90 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
90g brązowego cukru i łyżeczka cukru waniliowego/cynamonowego
70g oleju
2 jajka (oddzielić żółtka i białka)
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka mleka
2 garście płatków migdałowych (do dekoracji)

Przygotowanie:
Śliwki drylujemy, wsypujemy do dużej miski i dodajemy do nich cynamon i cukier. Mieszamy, aby każda śliwka była "dotknięta" cynamonem. W jednej misce ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek. Dodajemy cukier, żółtka, olej i jogurt. Delikatnie mieszamy,wlewając powoli ubitą pianę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy mleko i aromat.
Ciasto wlewamy do foremki (wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą). Na wierzch nakładamy śliwki (przecięciem do góry). Pieczemy ok. 1h w 180C . Jeśli ciasto pod śliwkami jest wciąż jasne i wygląda na niedopieczone, ustawiamy piekarnik na górne pieczenie i trzymać  ok. 6min. Dekorujemy płatkami migdałowymi.

Klasyczny makaron z leśnymi grzybami
Składniki:
ok. 80-100 g makaronu penne
4-5 prawdziwków
200 g kurek
masło
pół pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól, pieprz
ok. 40ml białego wina (opcjonalnie)
starty parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie opłukujemy i czyścimy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone prawdziwki kroimy na mniejsze części. Kurek nie kroimy, chyba że mamy większe okazy. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni (uważamy, by się nie spaliło). Wrzucamy posiekany czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie spaliło. Po chwili wrzucamy grzyby i podsmażamy, aż się zezłocą i zmiękną. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Na koniec solimy i pieprzymy. Dodajemy makaron i na patelni dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy dodać starty parmezan.

Więcej na: http://zbozesmakuje.tvn.pl/

 


3 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość496,

Wspanialy przepis!!!
Agnieszka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość945,

      Joasiu, dziekujemy za pyszne przepisy, wyprobowalismy juz omlet z platkami kururydzianymi.Rewelacja.
      Krysia i Romek

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość422,

          1 łyżeczka suszonego estragonu tak jest w przepisie, a kiedy go dodajemy ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Gorące tematy >

              "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

              Największa bitwa w dziejach Białegostoku

              Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

              Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

              tvnpix