powrót do listy

Kuchnia lat 30-tych!

Kuchnia
wtorek, 29 stycznia 2013
Potrawka z kurczaka Dzień Dobry TVN
Kulinarną podróż w przeszłość zaproponowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Agata Jędraszczak. Znacie te przepisy?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Francuskie grzanki z sosem śliwkowym i waniliowym

Składniki:
Chałka:
2 jajka
0,75 szklanki mleka
0,5 laski wanilii
Masło klarowane
Sos śliwkowy:
200 g suszonych śliwek
3 goździki
Cynamon
Kieliszek porto
Sos waniliowy:
1,25 szklanki mleka
0,25 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżka masła
Szczypta soli
0,5 laski wanilii


Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać ziarenka wanilii. Do jajek włożyć kromki chałki, niech nasiąkną płynem. Smaż chałkę na maśle na złoty kolor. Śliwki zalej wodą, duś na małym ogniu z cynamonem i goździkami, aż zupełnie się rozgotują. W razie konieczności zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Do garnuszka wsyp cukier, sól oraz mąkę, dolej mleko oraz żółtka. Dokładne rozmieszaj, aby nie było grudek. Postaw na małym ogniu, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę. Przełóż do miski, dodaj zimne mało i ziarenka wanilii. Schłodź.

Włoska zupa pomidorowa


Składniki:
Cebula
Ząbek czosnku
2 marchewki
pietruszka
3 łodygi selera naciowego
por
puszka siekanych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 litr bulionu
Sól, pieprz
Świeżo tarty parmezan
Drobny makaron

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno pokrojone warzywa. Przełożyć je do garnka z bulionem, gotować kilka minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać pomidory i przecier. Zasypać makaronem i gotować kolejnych kilka minut, aż zmięknie. Przyprawić do smaku, na wierzch potrzeć świeży parmezan.


Potrawka z kurczaka

Składniki:
2 marchewki
pietruszka
por
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4 udka kurczaka
500 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąka ziemniaczanej
Cytryna
szklanka rodzynków
natka pietruszki
ryż (do podania)

Przygotowanie:
Do rondelka włożyć warzywa i mięso, dodać przyprawy, zalać taką ilością wody, by tylko przykryła składniki. Gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Odcedzić powstały wywar, dodać rodzynki. Do śmietanki dodać odrobinę ciepłego wywaru, wlać z powrotem do rondla. W małej ilości sosu rozrobić mąkę, zagęścić nią płyn.
Dodać ugotowane mięso i kawałki marchewki. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

Kruche ciasteczka waniliowe

Składniki:
250 g masła
150 g cukru
Cukier waniliowy
4 żółtka
500 g mąki pszennej
Łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Gruby cukier i białko jajka

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać zimne masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować, wkrawać ciasteczka. Każde posmarować na wierzchu roztrzepanym białkiem jajka, posypać cukrem. Piec w temp. 180 oC, aż będą lekko złote, ok. 13 minut. Porcja na ok. 60 sztuk.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

Gorące tematy >

Chincz w starciu z Kubotem

MSZ odradza wyjazdy do Belgii i Wielkiej Brytanii

Kate i William wyróżnili polskie start-upy

Polska idzie w kierunku demokracji azjatyckiej?

tvnpix