Wideo

Farfalle, cannelloni i spaghetti.  Makarony na piknik
Zboże smakuje  Foto: Tomasz Urbanek / East News | Dzień Dobry TVN
Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym, sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami i dresingiem sezamowym, canneloni faszerowane botwiną i ricottą i kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami oraz twarogiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Małgorzata Ziółkowska. Jaki makaron lubicie najbardziej: farfalle (kokardki), cannelloni (grube rurki do nadziewania) czy może spaghetti (nitki)?

Wideo

Zboże smakuje

  • Spaghetti
    Spaghetti(1 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Kokardki
    Kokardki(2 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Zboże smakuje
    Zboże smakuje(3 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Makaron na piknik
    Makaron na piknik(4 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN

Kuchnia

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i nowalijkami
1 z 4
Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i nowalijkami
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
Spaghetti z zielonymi szparagami
2 z 4
Spaghetti z zielonymi szparagami
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
makaron z truskawkami
3 z 4
makaron z truskawkami
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
blogerka Małgorzata Ziółkowska
4 z 4
blogerka Małgorzata Ziółkowska
Foto: Tomasz Urbanek / East News/Dzień Dobry TVN
Spaghetti z zielonymi szparagamimakaron z truskawkami
+2

Kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami i twarogiem

Składniki: na 1 porcję
100g makaronu kokardki
150g świeżych truskawek
200g rabarbaru
150g cukru
Łyżka półtłustego twarogu lub jogurt naturalny
Mięta do dekoracji

Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta al dente, odstawić. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem (100g) i gotować do miękkości. Jeszcze ciepły zmiksować, by powstał mus. Truskawki pokroić na plastry bądź ćwiartki, karmelizować (50g). Nie dopuścić do rozgotowania. Ugotowany makaron dodać do jeszcze ciepłego musu rabarbarowego, wymieszać i przełożyć na talerz, polać karmelizowanymi truskawkami i posypać twarogiem lub polać łyżką jogurtu. Udekorować listkiem mięty.

Cannelloni faszerowane botwiną i ricottą

Składniki: na 2 porcje
16 dużych rurek cannelloni do nadziewania
125g sera ricotta
½ pęczka botwiny
½ pęczka rzodkiewki
½ pęczka koperku
Sól, pieprz do smaku
Składniki: na pietruszkowy sos
Pęczek zielonej pietruszki
Łyżka musztardy Dijon
Oliwa (około 100g)
Sok z cytryny
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przygotowujemy pietruszkowy sos: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze malaksera, miksujemy i odstawiamy. Przygotowujemy farsz: ricottę przekładamy do naczynia, botwinę bardzo drobno kroimy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach rzodkiewkę, siekamy drobno koperek i wszystko dodajemy do ricotty. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cannelloni gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zanurzamy na chwilkę w zimnej wodzie by przerwać proces gotowania i faszerujemy. Przekładamy na talerz i polewamy pietruszkowym sosem.

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami dresingiem sezamowym

Składniki: na 1 porcję
100g pełnoziarnistego makaronu świderki
6 białych szparagów
4 rzodkiewki
½ pęczka zielonego szczypioru
Kilka liści botwiny (baby) lub rukolę
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić. Szparagi blanszować, pociąć na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić na plastry, szczypior ukośnie. Przełożyć makaron na talerz, ułożyć szparagi, rzodkiewkę, liście botwiny lub rukolę. Oprószyć solą i pieprzem, polać dresingiem sezamowym i na końcu udekorować kwiatami.

Dresing sezamowy
2 łyżki Tahini (pasta sezamowa)
¼ szklanki soku pomarańczowego
Olej sezamowy (ok 100g)
Łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Sól, pieprz
Biały sezam do oprószenia sałatki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (prócz białego sezamu) mieszamy razem i odstawiamy.

Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym

Składniki: na 1 porcję
100g spaghetti
½ pęczka mięty
½ pęczka bazylii
Sok z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
Oliwa(ok 100g)
Sól, pieprz do smaku
½ pęczka zielonych szparagów

Przygotowanie:
Szparagi blanszujemy, odcinamy końcówki i przekładamy do blendera (same końcówki), dodajemy miętę, bazylię, czosnek, oliwę, sok z cytryny, wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotowany makaron mieszamy z sosem miętowo bazyliowym i dodajemy zielone blanszowane szparagi.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

LogoLogo
Foto: archiwum własne | Zboże smakuje

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dlaczego nie ma przepisu na zapiekankę , spagetti i sałatkę makaronowa na piknik

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Kamil Stoch o żonie: "Jesteśmy najlepszymi przyjaciółmi"
      Następny artykuł:

      Kamil Stoch o żonie: "Jesteśmy najlepszymi przyjaciółmi"

      tvnpix